eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Meddig emelkedik még a csokoládé ára?

Az áfa-emelés miatt kiugróan emelkedett egyes élelmiszerek ára. Az InfoRádió körképéből kiderül, hogy az emberek a jövőben sokan kevesebbet vesznek édességből és gyümölcsökből egyaránt.

Az emberek mindig magasabbnak érzik az áremelkedést, mint amekkora az valójában. Az általános forgalmi adó 25-ről 27 százalékra emelése miatt az élelmiszerek ára egy hónap alatt csak 2,8 százalékkal lett magasabb, de egyes élelmiszerek ára ennél nagyobb mértékben nőtt.

A legnagyobb mértékben - 36 százalékkal - a cukor drágult, a tojásért és a csokoládéért több mint 18 százalékkal kell többet fizetni. Többen észrevették, hogy például a csokoládé ára is jelentős mértékben emelkedett.

Nemcsak az édesség drágult, hiszen ezentúl az étolajért, a kávéért és a zöldségekért, gyümölcsökért is sokkal többet kell fizetni. Emiatt vannak, akik ezentúl mindenből kevesebbet vesznek.

"Januárban bementem egy üzletben, és nem hittem a szememnek, hogy milyen drágaság van. Átmentem egy másik boltba, de ott még drágább volt minden. Láthatóan kevesebb marad a pénztárcámban" - mondta el járókelő az InfoRádiónak.

Akadt, aki nem vette észre a csokoládé árának emelkedését, és olyan is, aki kevés édességet eszik, ezért egyelőre kitart a megszokott, finom ízek mellett:

"Én nem eszem sok csokit, csak naponta pár kockát. Havonta egy-két ezer forintot költök csokira, így egyelőre ezen nem változtatok a szokásaimon, de ha további drágulás lesz, akkor már én is jobban meggondolom, mit veszek" - mondta egy másik megkérdezett.

Jól látható, a többség ezentúl jobban megfontolja, hogy mennyit költ, akár édességre, akár másra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×