eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagyobb benzináremelés lehet, mint gondolnánk

Január elsejétől 27 százalékra nőtt az áfa-kulcs, emiatt hat forinttal emelkedtek a hazai üzemanyagárak. Mivel azonban az utóbbi napokban az olaj ára emelkedett, a forint pedig gyengült, szerdán újabb áremelésre kerülhet majd sor. Összességében tehát akár literenként 10 forintra is rúghat majd a drágulás mértéke a benzin és gázolaj piacán.

Mától az eddigi 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra emelkedik, ami a hazai üzemanyagok piacán literenként hat forintos áremelkedéshez vezet. A benzin esetében a nagykereskedelmi listaár január 1-től 6,12 forinttal kerül majd feljebb, míg a gázolaj esetében 6,48 forinttal. Mindez annyit tesz, hogy az autósok a benzin literjét 406 forintért tankolhatják majd átlagosan a hazai kutakon, a gázolajét pedig 428 forintért.

Vagyis az autósok egy újabb rossz hírrel kezdik az évet, a benzin ára ugyanis korábban még soha nem látott magasságokba kúszik. A gázolaj ugyan november végén (nagyrészt a jövedéki adó emelésének köszönhetően is, mely literenként 16 forinttal növelte az árat) állt már magasabb szinteken is, a mindenkori csúcstól most sem sokkal marad el az ár.

Az áfa-kulcs emelésének hatására a benzin kiskereskedelmi árának 52 százalékára rúgnak majd az adótételek (áfa, jövedéki adó és KKKSZ díj), míg a gázolaj esetében 48 százalékot tesznek majd ki ezek a tételek.

A hétvégi hat forintos üzemanyagár emeléssel azonban még nincs vége a rossz híreknek. Az utóbbi napokban ugyanis a forint árfolyama sokat gyengült a dollárral szemben, ráadásul az olaj árfolyama és így a finomított termékárak is emelkedtek. Ezek miatt szerdától újabb, literenként hozzávetőlegesen négy forintos áremelésre kerülhet majd sor a hazai kutakon.

Miért emelkedik még tovább?

Az utóbbi napokban az olaj árfolyamát az iráni feszültségek tartották magas szinten, miközben a finomított termékárak dollárban mért emelkedésének irányába hathattak a Petroplus (Európa legnagyobb független olajfinomítójának) esetleges csődje miatti félelmek is . A forint átlagos árfolyama ráadásul az IMF-től érkezett figyelmeztetés, majd a jegybanktörvény parlamenti elfogadásának hatására a múlt heti 232,6-os szintről 234,5-ös szintekig gyengült a dollárral szemben.

Mindezek miatt a benzin forintban mért átlagos ára a héten két százalékkal került feljebb, a gázolajé pedig 3,7 százalékkal emelkedett. Ezeket látva tehát nagy valószínűsége van annak, hogy a Mol a jövő héten tovább emeli majd a hazai üzemanyagok árát.

Összességében tehát jövő hét végére újabb nagyjából 10 forinttal lehet majd drágább a benzin és gázolaj literenkénti ára Magyarországon. A benzint ennek hatására a 410, a gázolajat pedig a 432 forintos szinteken tankolhatjuk majd. Ezekkel az értékekkel a hazai gázolaj ára a környező országokat felülmúló szinteken marad, a benzin esetében azonban lehet találni nálunk drágább régiós országokat is (például Szlovákia).

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×