INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Aki tud, spórol az üzemanyagon

Infostart / InfoRádió
A tavalyi év első háromnegyed évében 2,4 százalékkal esett vissza az üzemanyag-fogyasztás. A csökkenést leginkább a benzineladás visszaesése húzta le, míg a gázolaj esetében némi fogyasztásnövekedés volt tapasztalható. Szakértők szerint a január eleji áfa-emelés következtében növekvő árak, és a tartósan magas olajár miatt továbbra is a fogyasztás visszaesése várható.

Míg a gázolaj-fogyasztása nőtt több mint egy százalékkal, addig a benzin esetében a hét százalékot közelíti a visszaesés mértéke - közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség a honlapján.

A szervezet főtitkára korábban az InfoRádiónak azt nyilatkozta: a fogyasztási adatokban jól látszik, hogy azok közül - és itt főleg magánszemélyekről van szó -, akik autó helyett tömegközlekedéssel is meg tudják oldani a munkába járást, sokan letették járművüket a magas üzemanyagárak miatt, míg a gázolaj esetében az áru-, illetve személyszállítás, és a többségében dízeles cégautók miatt nem tapasztalható a csökkenés, sőt.

Wilde György azt mondta: a lakossági autók nagyobb része benzines, viszont a cégautók és a fuvarozók járművei dízellel futnak, ezeknél magasabb a fogyasztás, ez adta meg a gázolaj fogyasztás stabilitását."

A Portfolio.hu elemzője azt mondta: adataikból jól látszik, hogy 2011-ben nagy mértékű volt az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin esetében 100 forinttal kell többet fizetni most, mint az év elején, míg a gázolajnál 140 forint a különbség a januári árakhoz képest.

Sándor Dávid a továbbiakban sem számít csökkenésre ezen a piacon, sőt a januári áfa-emelés mindkét üzemanyagfajta esetében 6-7 forinttal emeli meg az árakat, és piaci ármeghatározók, a feldolgozott olajtermékek és a forint piacán sem várható a közeljövőben olyan mértékű pozitív elmozdulás, ami indokolná az üzemanyagok árának csökkentését.

Sándor Dávid azt mondta: mindez azt jelenti, hogy az idei tendenciák nem változnak jövő év elején sem, lassú lecsorgás várható a fogyasztásban.

A magas árak miatt az Ásványolaj Szövetség sem számít lényegi fogyasztásnövekedésre, inkább stagnálás jellemezheti ezt a piacot, a benzin esetében tarthat a lassú visszaesés, míg a gázolajnál szinten maradás, vagy minimális emelkedéssel kalkulálnak a piacon.A címlapról ajánljuk