eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Óvatosabbak a magyar vállalatvezetők

A magyar vállalatvezetők a környező országok cégvezetőihez hasonlóan óvatosak a közeli jövő kilátásait és a finanszírozási környezet alakulását illetően. Míg a Tőkebizalmi barométer globális felmérésének eredménye szerint a cégek közel fele már a növekedésre koncentrál, térségünkben és Magyarországon még a stabil helyzet megőrzése a leggyakoribb rövid távú cél - derül ki az Ernst & Young legutóbbi felméréséből.

A nemzetközi és a hazai kutatás mellett, az idén első alkalommal készített regionális felmérés lehetőséget ad a magyar eredmények régiós szintű összehasonlítására. A hazai cégvezetők válaszai a legtöbb esetben közel álltak a régiós átlaghoz. Tendenciájában jelentős különbség érzékelhető viszont a globális felmérés eredményei, valamint a régiós és magyarországi várakozások között - írta a kutatás eredményéről beszámoló közleményben a könyvvizsgáló.

A magyar cégvezetők óvatosabbak a gazdaság alakulását és a finanszírozási lehetőségeket illetően, mint külföldi kollégáik - a válaszadók 78 százaléka továbbra sem számít gazdasági növekedésre. A hazai és a globális adatokat összevetve viszont kiderül, hogy a világgazdasággal kapcsolatban a magyar cégvezetők sokkal derűsebben látják a jövőt, mint a nemzetközi átlag.

A megváltozott piaci körülményekhez alkalmazkodni képes és kellő tőkével rendelkező cégek továbbra is aktív M&A tevékenységet folytatnak, így globális és regionális szinten fellendülés várható az M&A piacon.

"A közeljövőben azok lesznek képesek kiaknázni a kínálkozó lehetőségeket, akik olyan szintű vállalati rugalmassággal rendelkeznek, amelynek segítségével alkalmazkodni és azonnal reagálni tudnak a piaci változásokra" - mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatásainak vezető partnere.

Stratégiai fontosságú a hatékony tőketervezés

A Tőkebizalmi barométer rámutat arra, hogy a vállalatok életében a stratégiai döntéshozatal központi eleme kell, hogy legyen az alapos tőketervezés. A globális tendenciákhoz hasonlóan a hazai vállalkozások az elmúlt években igyekeztek csökkenteni mérlegükben a pénzügyi kockázatokat és hatékonysági intézkedéseket foganatosítottak, javították tőkestruktúrájukat, főként a kamatkiadások csökkentésével és a futamidők kitolásával.

A tőke- és hitelhelyzet megítélése a növekedési várakozásokhoz hasonló megoszlást mutat. A globális felmérés eredményei mind a régiós, mind a magyar eredményeknél sokkal pozitívabb képet mutatnak. A magyar, a régiós és a globális felmérések szerint is átlagosan négyből egy válaszadó tervezi hitelei refinanszírozását a következő évben. A globális felmérés szerint a refinanszírozás leggyakoribb motivációja a finanszírozási struktúra optimalizálása, míg ez Magyarországon az előnytelennek gondolt hitelfelvételek javítása.

Régiónkban a stabilitás fenntartása és a munkahelyek megtartása a legfontosabb

Az elkövetkező évre vonatkozó vállalati célokat illetően a globális felmérésben már biztatóak az eredmények, a válaszadók fele újra a növekedésre kíván koncentrálni. Magyarországon és a régióban még a vállalatok stabilitásának megőrzése a leggyakoribb cél (54 százalék) és a válaszadók 16 százaléka úgy gondolja, hogy továbbra is a túlélésért küzd.

A munkaerő megtartása mindenhol elsődleges szempont, a magyar válaszadók 44 százaléka jelölte meg ezt prioritásként. A felmérésből az is kiderül, hogy hazánkban a megkérdezettek 24 százaléka számol saját vállalatánál a foglalkoztatás bővítésével, míg a globális válaszadók 36 százaléka szerint várható a munkahelyek számának növelése.

Várható tranzakciók

A globális felmérés eredményei szerint a világ vezető vállalatai felülemelkednek a piaci zűrzavaron, és a növekedésre, ezen belül az akvizíciók végrehajtására koncentrálnak. A nemzetközi válaszadók 41 százaléka tervez akvizíciót az elkövetkező egy évben. A régióban ez az arány 31 százalékos, míg Magyarországon 22.

Ezzel összhangban, hazánkban és a régióban a meglévő területeken való jelenlét és a további növekedés a legfontosabb motiváció, míg globális szinten az új piacok meghódítása is fontos cél (35 százalék). Így a magyarországi és régiós M&A tevékenységekben elképzelhetően ismét jelentősebb szerepet játszhatnak a régión kívüli (nyugat-európai, ázsiai) befektetők - derül ki az Ernst & Young Tőkebizalmi barométeréből, amely a világ különböző ipari ágazataiban működő nagyvállalatok több mint 1000 vezetője körében elvégzett felmérés..

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×