eur:
395.33
usd:
372.31
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

"Mély globális recesszióval" fenyeget az euróválság

Londoni gazdasági elemzők szerdai helyzetértékelése szerint "mély, elhúzódó globális recesszióval" fenyeget az a tény, hogy Európa "képtelen" megoldani pénzügyi válságát, és változatlanul jelentős a kockázata a valutaunió szétesésének is, ami viszont világszerte gazdasági-pénzügyi katasztrófát okozhat.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló, Londonban szerdán már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs eredménye "legjobb esetben is kiábrándítónak, legrosszabb esetben kudarcnak" nevezhető.

Az EIU londoni elemzői szerint a csúcstalálkozó kimenetele azt jelenti, hogy az uniós vezetők visszatértek a korábbi hónapokban megszokott "középtávú átevickélési stratégiához", ráadásul egy olyan időszakban, amikor a "pánikra hajlamos piacok" már megmutatták, hogy képesek az eladósodott euróövezeti országokat "gyorsan a likviditási válság szélére sodorni".

A ház közölte: mindezek alapján továbbra is 40 százalékosra teszi az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

Az euróövezet felbomlásával más nagy londoni házak is reális lehetőségként számolnak.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-befektetési tanácsadó csoport, a Capital Economics befektetők számára minap összeállított legfrissebb előrejelzésében közölte: várakozása szerint Görögország már 2012-ben távozik az euróövezetből, és 2013-ban "legalább egy" további eurótagállam - valószínűleg Portugália - követi.

A cég szerint ugyanakkor lehetséges az is, hogy Olaszország távozik elsőként, ha túl nagynak bizonyul ahhoz, hogy megmenthető legyen, és ha Görögország és más kis tagállamok további pénzügyi segítséget kapnak.

A Capital Economics közölte: mindent egybevetve most már csak 10 százalékosra teszi annak az esélyét, hogy az euróövezet "a jelenlegi összetételével teljesen azonos formában" fennmarad.

A Moody's Investors Service hitelminősítő legújabb helyzetértékelése szerint már "nem elhanyagolható" annak a valószínűsége, hogy Görögország mellett több más euróövezeti gazdaság is törlesztésképtelenné válik, és ez jelentősen növelné annak az esélyeit, hogy "egy vagy több" tagország elhagyja a valutauniót.

Az Economist Intelligence Unit szerdán Londonban ismertetett új prognózisában mindazonáltal közölte: éppen a valutaunió szétesésének magas kockázata miatt arra számít, hogy az euróövezeti vezetők végül megteszik "a közös valuta teljes összeomlásának" elkerüléséhez szükséges lépéseket.

Az EIU szerint ehhez "szinte bizonyosan" az is kell majd, hogy az eurójegybank (EKB) tartós intervencióra rendezkedjen be a szuverén kötvénypiacon, a bajban lévő eurótagállamok államkötvényeinek megfelelő mennyiségű felvásárlásával véget vetve a mind súlyosabb befektetői pániknak, amely önmagában is fenyegeti ezeknek az országoknak az adósságfinanszírozási képességét.

Az EIU londoni elemzői szerint azonban az euróövezeti gazdaságok még abban az esetben is súlyos károsodást szenvednek, ha sikerül csillapítani a pánikot.

A ház közölte, hogy ennek alapján jelentősen rontotta eddig is komor jövő évi előrejelzését, és most már 1,2 százalékos átlagos GDP-visszaesést vár az euróövezetben 2012 egészére az általa eddig jósolt 0,3 százalékos teljesítménycsökkenés helyett.

Az EIU szerint 2012 "kiábrándító év" lesz a legtöbb ország számára, és "potenciálisan katasztrofális" esztendőnek is bizonyulhat, ha az euróövezet szétesik.

A cég londoni elemzői az euróövezet teljes szétesése esetén általuk várt katasztrófa illusztrálására külön forgatókönyvet dolgoztak ki. Ebben szerepel egyebek mellett az a prognózis, hogy ha a valutaunió összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok gazdasági összkibocsátása a legutóbbi csúcsértékhez mérve legalább 10 százalékkal zuhan, de az így számolt visszaesés mértéke elérheti a 25 százalékot is.

Az EIU katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, de a legsúlyosabban érintett országokban megközelítené az 50 százalékot.

A szétesés után a volt valutauniós országoknak - még az erőteljesebb helyzetűeknek is - tőkekorlátozásokat kellene bevezetniük a szélsőséges árfolyamkilengések megakadályozására, és az eurójegybanknak - "ha akkor még egyáltalán létezik" - pénznyomtatásba kellene kezdenie a közalkalmazotti fizetések biztosítására, és az alapvető közszolgáltatások összeomlásának elkerülése végett is.

Az EIU szerint ezek a hatások idővel enyhülnének, de mindenképpen évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre.

A ház e katasztrófafilmbe illő forgatókönyve szerint ha az eurótérségi depresszió mélysége az előrejelzésben szereplő mélyponthoz közeli lenne, akkor az amerikai gazdaság is mély recesszióba süllyedne. Az amerikai munkanélküliség jó eséllyel messze 10 százalék fölé emelkedne, és az euróövezeti összeomlás így romba döntené Barack Obama amerikai elnök újjáválasztási esélyeit is.

Az EIU szerint ha a valutaunió összeomlik, a vezető amerikai tőzsdeindexek - köztük a széles merítésű Standard & Poor's 500-as - "legalább 40 százalékkal" zuhannának.

A cég hangsúlyozza, hogy nem ez a központi forgatókönyve. Az EIU londoni közgazdászai ugyanakkor annak a véleményüknek is hangot adnak szerdai elemzésükben, hogy a világgazdaságra változatlanul az euróövezet jelenti "messze a legnagyobb kockázatot".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×