eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

KSH: nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak novemberben 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,3 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A londoni elemzők 4,2-4,7 százalék közötti éves áremelkedést vártak, a budapestiek 4,1 százalékot.

A KSH közlése szerint az inflációs adatot meghatározza, hogy jelentős mértékben drágultak az üzemanyagok, míg a tartós fogyasztási cikkekért továbbra is kevesebbet kellett fizetni, s az átlagosnál kevésbé drágultak a szolgáltatások is.

Az élelmiszerárak egy hónap alatt 1,2 százalékkal nőttek, emellett a járműüzemanyagok 3,4 százalékos áremelkedése hatott az inflációra. Utóbbinál a gázolaj jövedéki adójának literenként 13 forinttal történő emelése volt a döntő tényező - mondta Minary Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kedden újságíróknak.

Az idén az első 11 hónapban átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció novemberben 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,1 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztókosárra számított 12 havi áremelkedés 4,4 százalék volt, az egyhavi 0,7 százalék.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×