INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Fellegi Tamás felmentését kéri

Infostart / InfoRádió
Szerdán kértem a miniszterelnök úrtól, hogy kezdeményezze felmentésemet a köztársasági elnöknél a fejlesztési miniszteri tisztségből - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Ezt azzal indokolta, hogy ő a magyar IMF-tárgyalódelegáció vezetője, ami rengeteg munkát és "óriási felelősséget" jelent.

Gíró-Szász András kormányszóvivő közölte: Orbán Viktor kormányfő az EU-csúcs után egyeztet majd a lemondásról és az utódlásról Fellegi Tamással.

Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban Fellegi megerősítette: az ország finanszírozását mindenekelőtt a piacokról akartuk és akarjuk a jövőben is megoldani. A 2008-as IMF-segítséget mielőbb lezárjuk, és fennakadás nélkül visszafizetjük a hitelt.

Fellegi azt követően beszélt erről, hogy szerdán informális tárgyalást folytatott Irina Ivascsenkóval, az IMF budapesti képviseletének vezetőjével.

November 17-én tette közzé a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy hazánk ismét szeretne együttműködni a Nemzetközi Valutaalappal, amellyel tavaly nyáron, gazdasági szabadságharcot hirdetve, megszakította a kapcsolatot.

A döntés, amely piaci pletykák szerint azért született, mert a kormányzat tájékoztatást kapott arról, hogy a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poors az ország leminősítésére készül, olyan hirtelen született, hogy arról hamarabb tájékoztatták a sajtót, mint az IMF-et.

Egy nappal később Matolcsy György kezdeményezte hivatalosan az IMF és az Európai Unió Bizottságának Budapesten tartózkodó delegációjával egy új típusú pénzügyi megállapodás megkötését.

A kormány november végén a hivatalos IMF delegáció vezetőjének Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert nevezte meg, tagjai pedig Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke. A jegybankot Karvalits Ferenc alelnök képviseli majd.

Fellegi Tamás bejelentette azt is, hogy hétfőn Londonba utazik, ahol tárgyal mindhárom hitelminősítő képviselőjével, valamint nagybefektetőkkel.

Nagy átalakítás kezdődik ezzel

Az Index információi szerint Fellegi lemondása egy nagyobb kormányzati szerkezeti átalakítás első lépése lehet. A Fideszben többen arra számítanak, hogy a következő lépés a gazdasági és a fejlesztési tárca közös átszervezése lehet, amely lehetőséget adna a kormányfőnek arra is, hogy Matolcsy György számára új megbízatásokat találjon.

Biztosabb viszont, hogy Fellegi a lemondás ellenére is fontos szerepet kap a későbbiekben. A portál úgy tudja, hogy az IMF-tárgyalások után, vagy már azzal párhuzamosan irányítója lehet egy nagy állami holding kialakításának. A tervek szerint ugyanis a hazai energetikai cégeket egy csoportba vonnák össze, amelynek vezetését Fellegire bíznák.A címlapról ajánljuk