INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Simor: A gazdaságpolitika sikerének kulcsa a befektetői bizalom

Infostart / InfoRádió
A gazdaságpolitika sikerének kulcsa a befektetői bizalom megnyerése - mondta el Simor András jegybankelnök a GKI Gazdaságkutató Intézet konferenciáján.

A régiós országok közül az elmúlt 20 évben leginkább Magyarország integrálódott a világgazdaságba, mindehhez a gazdaságpolitika mindmáig nem alkalmazkodott. A világ továbbra is az egyik legkockázatosabb országként tartja számon Magyarországot - mondta el előadásában a jegybankelnök a GKI Gazdaságkutató Intézet konferenciáján.

Simor András szerint ebben a devizaadósság problémán túl fontos tényező a befektetői bizalom hiánya a gazdaságpolitika iránt.

Kiemelte: 2010 áprilisától tart a leszakadásunk a régióhoz képest, az ország kockázati megítélését illetően. A befektetői bizalom megnyerése nélkül nem lehet sikeres az adósság csökkentésére irányuló gazdaságpolitika - figyelmeztetett.

Simor András szerint az államháztartást fenntarthatóságához nem elég a folyó hiányt ellenőrzés alatt tartani, mert, ha nincs növekedés, gyengül a forint, magasak a reálkamatok, akkor az államadósság tovább növekszik, tehát olyan gazdaságpolitikára van szükség, ami csökkenti a reálkamatokat, gyorsítja a növekedést, stabilizálja a forint árfolyamát.

A jegybank elnök hangsúlyozta, hogy az országnak pénzügyi védőhálóra is szüksége van, azaz meg kell állapodni az IMF-fel és az EU-val. Hozzátette: a keddi 50 bázispontos kamatemelésre szükség volt a befektetői bizalom növeléséhez, ami stabilizálja a pénzpiacokat az IMF-tárgyalások lezárásáig.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk