eur:
386.9
usd:
356
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Március negyedikén lesz az orosz elnökválasztás

Az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács pénteki ülésén egyhangú szavazással 2012. március negyedikére tűzte ki az államfőválasztást.

Az orosz alkotmány szerint a törvényhozás felsőháza a választásokat legkorábban száz nappal későbbre, de három hónapnál nem távolabbra tűzheti ki

Bár az előző elnökválasztás 2008. március 11-én volt, és az elnökválasztási törvény szerint annak a hónapnak a második vasárnapjára kell kitűzni a szavazás időpontját, amelyben az előző zajlott, 2012. március 11-e munkanap lesz Oroszországban. Március 8-a, a Nemzetközi Nőnap hivatalos ünnep és munkaszüneti nap. Ezért kellett egy héttel korábbra, március 4-ére kitűzni a voksolást.

A törvényből fakadóan nem okozott meglepetést a Szövetségi Tanács döntése, viszont kulcsfontosságúnak számít, mert hivatalossá válásától függ a választási kampány kezdete. A szabályozás szerint a közzétételre öt napja van a törvényhozás felsőházának, de az Interfax hírügynökség jelentése szerint a parlamenti közlönynek már a péntek esti számában megjelenik a Szövetségi Tanács határozata, és akkor megkezdődhet a kampány, a jelöltek elkezdhetik a támogatói aláírások gyűjtését. Az eredeti tervek szerint a központi választási bizottság a jövő hétfőn fogadja el az elnökválasztás lebonyolításának menetrendjét.

A kormányzó Egységes Oroszország párt jövő heti országos tanácskozásán jelenti be elnökjelöltjét, aki - mint ezt már korábban Dmitrij Medvegyev,jelenlegi elnök kezdeményezte - szinte teljes bizonyossággal Vlagyimir Putyin kormányfő lesz.

Az államfőt hat évre választják Oroszországban.

Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott köztársasági elnöke elmondta, csütörtökön röviden találkozott Robert Ficóval, a szerdán meglőtt szlovák miniszterelnökkel, akivel röviden beszélni is tudott. A leendő államfő szerint Fico emlékszik a merényletre és a kórházba szállítására is. Robert Kaliňák védelmi miniszter péntek délutáni tájékoztatása szerint újabb műtéten esett át Fico pénteken, állapota továbbra is súlyos. Frissülő cikkünkben követjük a szlovákiai eseményeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×