eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az eva átalakításától több mint 24 milliárd pluszt vár a kormány

Az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva jövő évi átalakítása - kulcsának megemelése 30-ról 37 százalékra és körének bővítése - 24,4 milliárd forint pluszbevételt jelent a költségvetésnek 2012-ben - derül ki egy számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítványból.

A bizottság szerdán több módosító indítványt is benyújtott a jövő évi költségvetéshez, ezek egyike átvezeti a büdzsén a módosítókkal beszavazott adóváltozások hatásait. Összességében az eredeti adócsomagban tervezetthez képest 5,5 milliárd forintos pluszbevétel keletkezik a módosítások miatt.

Az eva-kulcs jövőre a mostani 30 helyett 37 százalék lesz és az eva választhatóságának összeghatára 2012-ben 25 millióról 30 millió forintra nő. Ezt a Lázár János és Rogán Antal által jegyezett indítványt hétfőn, a zárószavazás előtt fogadta el a parlament. Evából 203,5 milliárd forint a módosított előirányzat.

A játékadó szabályainak változtatása miatt 4 milliárd forinttól esik el a költségvetés, az előirányzat 78,4 milliárd forintra csökken. Áfából plusz 5 milliárd forintot, összesen 2.700 milliárd forintot várnak, a regisztrációs adó újraszabásával 25 milliárd forinttal kevesebb lesz a bevétel jövőre, 14 milliárd forint. Az szja-bevételek előirányzata 5,1 milliárd forinttal, 1.555,8 milliárdra nő.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×