eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Bankszövetség: a terhek elvonták a forrásokat a hitelezéstől

Az Európai Központi Bank állásfoglalása a magyar végtörlesztésről szóló törvényről alátámasztja a Magyar Bankszövetség által korábban megfogalmazott aggályokat - mondta el a szervezet főtitkára. Kovács Levente egyetért azzal az EKB-s megállapítással is, hogy a banki forráshiány negatív hatást fejt ki a magyar gazdaságra is.

Megerősítette az Európai Központi Bank végtörlesztésről szóló állásfoglalása a Magyar Bankszövetség előrejelzéseit és a lehetséges negatív hatásokat - mondta az InfoRádiónak a szervezet főtitkára. Kovács Levente szerint befolyásolja a döntéshozókat, ha minél több szakmai észrevétel érkezik.

Az EKB kedden közölte, hogy a magyar gazdaság egészét és az államháztartást is hátrányosan befolyásoló hatásokkal járhat a devizaalapú kölcsönök rögzített árfolyamú végtörlesztésének lehetőségét megteremtő törvénnyel bevezetett rendszer.

Miközben a bankoktól azt várják, hogy a kkv-hitelezés és otthonteremtés bástyái legyenek, folyamatosan súlyos terheket raknak rájuk - emelte ki a főtitkár. Kifejtette: a bankszektorra rakott teher elvonta a forrásokat a hitelezéstől, amihez pedig szükség van a növekedéshez: az elmúlt 10 év statisztikája alapján a vállalati hitelállomány 2 százalékos bővülése 1 százalékos gazdasági növekedést von maga után, és fordítva.

A bankszövetség végleges, szakmai megoldást igyekszik találni a devizahitelek problémájára, de nem a hitelek teljes forintosításáról van szó. A szervezet öt szakmai javaslatot vizsgál. A projekt alakuló ülését hétfőn tartották, csütörtökön lesz a következő ülés. Olyan szakmai javaslatot készítenek, amely a kérdést véglegesen megoldja - mondta Kovács Levente.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×