eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Így tartanak nyitva az üzletek a hosszú hétvégén

Október 29-én és 30-án (szombaton és vasárnap) a szokásos hétvégi nyitva tartás szerint működnek az üzletek, 31-én az élelmiszerüzletek, piacok általában nyitva, november elsején pedig zárva lesznek - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A közlemény szerint október 31-én bár általában nyitva lesznek az élelmiszerüzletek, piacok, egyes üzletek nyitva tartási ideje azonban rövidebb lehet a szokásosnál. Hétfőn a bevásárlóközpontok nyitva tartása nem változik, míg egyes iparcikk üzletek zárva lesznek.

November elsején az üzletek, piacok zárva lesznek, kivéve a benzinkutakat, virág- és, édességboltokat, non-stop kis üzleteket, valamint a vendéglátó-, szórakozóhelyeket. A bevásárlóközpontokban az üzletek zárva, a vendéglátó-, kulturális szolgáltató helyek nyitva lesznek.

Az OKSZ a közleményben kitér arra is, hogy a Munka törvénykönyvének az Országgyűléshez október 26-án benyújtott tervezete szerint a jövőben nem változik az üzletek vasárnapi, továbbá ünnepnapi üzemeltetési rendje.

A vasárnapi nyitva tartás a kereskedő választásától függ jelenleg is (egyes üzletek nyitva, mások zárva tartanak ezen a pihenőnapon), az alkalmazottakat pedig a vasárnapi munkavégzés után a kereskedelemben változatlanul kötelező marad az 50 százalék bérpótlék. A munkavállalót a heti két pihenőnap mindenképpen megilleti, a vasárnapi foglalkoztatás esetén is (a heti pihenőidőt havonta legalább egy alkalommal pedig vasárnapra kell beosztani továbbra is).

A Munka törvénykönyvében meghatározott 10 munkaszüneti napon, továbbá Húsvét és Pünkösd vasárnap az üzletek továbbra is zárva lesznek (kevés kivétel megengedett) - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×