eur:
389.85
usd:
362.91
bux:
68088.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Google megvásárolja a Motorola mobil eszközöket gyártó részlegét

A Google megvásárolja a Motorola mobil kommunikációs eszközöket, elsősorban telefonokat gyártó részlegét, a Motorola Mobility-t - jelentette be hétfőn a Google.

Az amerikai informatikai óriásvállalat részvényenként 40 dollárt fizet, ami 63 százalékos felár a részvény előző napi - pénteki - záró értékéhez képest. A Google így nagyjából 12,5 milliárd dollárt költ a mobilgyártó felvásárlására. Az ügyletet legkésőbb 2012 elején véglegesítik, ehhez az amerikai versenyfelügyelet hozzájárulása is szükséges.

A Motorola Mobilty nem olvad be az új tulajdonos vállalati szerkezetébe, önálló egységként működik majd tovább - közölte a Google.

A híradástechnikai és háztartási elektronikai készülékeket is gyártó amerikai Motorola a fénykorában, 2006-ban a második legnagyobb mobiltelefon-gyártó volt az értékesített készülékek száma alapján, 24 százalékos piaci részesedéssel. 2008-ban lecsúszott a harmadik helyre, a piacvezető Nokia és a Samsung mögé, piaci részesedése pedig 10 százalékra csökkent. 2009-ben már csak a negyedik volt, az LG Electronics is megelőzte.

Elemzők szerint a márka hanyatlását az okozta, hogy a technológia nem felelt meg a multimédiás alkalmazásokra vonatkozó nyugati - európai és amerikai - fogyasztói elvárásoknak, de versenyképtelen volt a fejlődő országokban is, ahol olcsó, egyszerű készülékekre van igény.

Tavaly óta a fogyasztói elektronikai terület különállóan működik Motorola Mobility néven, és elsősorban az okostelefon-piacra koncentrál. A gyártó a Google-féle Android operációs rendszert alkalmazza készülékein. Ez a jövőben is így lesz, attól azonban, hogy a Motorola a Google-hoz kerül, az Android helyzete nem változik, az operációs rendszer nyitott, szabadon továbbfejleszthető platform marad - hangsúlyozza közleményében a Google.

Elemzők szerint ez utóbbi kérdés azért fontos, mert az Android fut egyebek között a Samsung és az LG Electronics okostelefonokon is, amelyek a Motorola készülékekkel versenyeznek a vásárlókért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×