eur:
388.88
usd:
360.8
bux:
68655.13
2024. május 7. kedd Gizella

Gyuris: Nem a törlesztőrészlet csökkentése az árfolyamfixálás célja

Várhatóan szeptembertől lehet majd igényelni a devizahiteleseknek a bankoknál a hétfőn bejelentett akcióterv elemeit, köztük például az árfolyamfixálást - mondta a Bankszövetség alelnöke. Gyuris Dániel hangsúlyozta: ez a megoldás az árfolyamváltozások kiszűrésére alkalmas, nem szabad csupán azért alkalmazni, hogy a következő három és fél évben alacsonyabb legyen a törlesztőrészlet.

A jogszabályalkotás az ígéretek szerint június végéig befejeződhet. Teljesen természetes, hogy a jogszabályok hatályba lépését követően tud a bankrendszer üzemileg felkészülni az ügyfelek tájékoztatására és kiszolgálására - mondta az InfoRádiónak a Bankszövetség alelnöke.

Gyuris Dániel hangsúlyozta: a legnagyobb problémát jelentő árfolyam-védőernyő alá való bejelentkezést a legjobb esetben is csak augusztus végétől-szeptembertől lehet igényelni.

Az árfolyamfixálás rövid távú célja nem a törlesztőrészlet csökkentése, hanem az árfolyam-ingadozások extra időszakának a kivédését kell, hogy jelentse. Ennek a kérdésnek a mérlegelése nem egyik napról a másikra történik az ügyfeleknél sem - hívta fel a figyelmet.

A Bankszövetség alelnöke szerint az év végéig dönthet az ügyfél, bejelentkezik-e a védőernyő alá vagy sem. Hozzátette: a következő időszak árfolyam-ingadozása nagyban befolyásolja majd az ügyfeleket abban, hogy belépnek-e és vállalják-e a bankkal történő szerződésmódosítást, vagy azt mondják, van annyi tartalékuk, hogy rövid időszak erősebb árfolyama esetén is vállalni tudják a nagyobb törlesztőrészleteket.

Elegendő a kvóta

A hétfői bejelentés szerint 2011. július 1-jétől októberig csak a harminc millió forintnál nagyobb értékű és húsz millió forintnál magasabb hátralékú ingatlanokat árverezik el, október 1. és december 31. között negyedévente a lejárt, felmondott hitelek 2-2, 2012-ben 3-3, 2013-ban 4-4, 2014-ben pedig 5-5 százalékát.

Gyuris Dániel szerint elegendő lehet ez a kvótarendszer. "Azt érzékeljük, hogy ma már sokkal mélyebben és alaposabban mérlegelő ügyfelek vannak. Csak azoknál az ügyfeleknél jelenthet bármilyen mozgástérbővülést vagy -szűkülést a kvóta nagysága, akik nem együttműködőek, és elutasítóak a banki ajánlatokkal szemben. Ha ez egy szűk ügyfélkör lesz, akkor elegendő lesz a kvóta" - emelte ki az alelnök.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×