eur:
391.1
usd:
367.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hogyan rehabilitáljuk a magyar libamájat?

A magyar libamáj bel- és külföldi piacait marketingeszközök felhasználásával kell bővíteni, bár ennek konkrét pénzügyi háttere még nem tisztázott - mondta Dull Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) osztályvezetője kedden Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Magyarországon évente mintegy 2.000 tonna libamájat állítanak elő - ismertette a VM osztály vezetője. Jelenleg a magyar libamáj-termelés 70-80 százalékát kiviszik az országból.

Elekes Lajos, az orosházi Merián Foods kft. ügyvezetője tájékoztatása szerint libatermékeket - amelynek túlnyomó része máj - Magyarországról évente mintegy 40 millió euró (10-11 milliárd forint) értékben exportálnak. A libatenyésztés mintegy 20 ezer embernek ad munkát.

A libamáj népszerűsítését szolgálja az orosházi libamájfesztivál is, amelyet az idén június 3-5. között, már a harmadik alkalommal rendeznek meg. Az ingyenes rendezvénymegszervezése mintegy 25-30 millió forintba kerül.

A fogyasztók általában érzelmi alapon döntenek vásárláskor, ezért erről az oldalról kell "megfogni" a vevőket - mondta Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának docense.

A szakemberek felidézték a Négy Mancs "állatvédő" szervezet német nyelvterületen, 2006-ban indított kampányát, amely a magyar libamáj, illetve libatermékek fogyasztásának csökkentését célozta, és érzelmi alapon bizonytalanította el a vásárlókat.

Poór Csaba kommunikációs szakértő szerint erre a kampányra Magyarország nem tudott megfelelő "érzelmi" választ adni. A Négy Mancs által generált gondokat véleménye szerint általánosságban kezelni lehetett volna. A magyar állam sajátos eszközökkel, főként tudományos érvekre hivatkozva próbálta bizonyítani a magyar termékek egészséges és fogyasztható voltát. A VM osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a tudományos érvek voltak célravezetőek az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×