eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Így harcol a pénzhamisítás ellen a jegybank

Az utóbbi két évben főleg a nagy címletű bankjegy-hamisítványok a jellemzőek, amelyet az egyszerűbb UV-lámpával sem lehet kiszűrni - mondta a Magyar Nemzeti Bank készpénzlogisztika szakterületének igazgatója. Ferenczi Barnabás arról számolt be, hogy a jegybank pályázati úton támogatja, hogy a kiskereskedők a legmodernebb, úgynevezett UV-A/C lámpás készülékeket szerezzék be a bankjegyellenőrzésre.

A Magyar Nemzeti Bank elindítja pénzhamisítás elleni programjának második szakaszát, amelynek során anyagilag is támogatja majd azokat a kiskereskedőket, akik hajlandók a legmodernebb bankjegyellenőrzést biztosító UV-AC készülékeket megvenni - közölte az InfoRádióval a jegybank készpénzlogisztika szakterületének igazgatója.

Ferenczi Barnabás emlékeztetett: az utóbbi években megemelkedett a nagy címletű bankjegyek hamisítása, ezért az MNB kiemelt feladata, hogy a bankjegyekbe vetett bizalmat megőrizze. Évi 50-100 millió forint körüli tényleges kára keletkezett az országnak a pénzhamisításokból - tette hozzá.

Az igazgató kifejtette: a jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre, valamint a tudatos készpénzhasználatra. Magyarország a pénzhamisítás területén rosszul áll nemzetközi összehasonlításban, egy millió darab valódi bankjegyre több mint 25 hamisított bankjegy esett a 2007-2010 közötti évek átlagában.

Kiemelte: napjainkban a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és az UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló eszközök használata, ezért az MNB 2011-ben programot indított az UV-A/C-készülékek beszerzésének támogatására.
A program első részeként a jegybank az UV-A/C-készülékeket forgalmazni szándékozó cégek körében keresett partnereket, ezeknek a cégeknek lesz a feladatuk a készülékek értékesítése az MNB támogatását elnyerő kiskereskedők számára. A folyamatos forgalmazói érdeklődésre tekintettel a jegybank meghosszabbítja a forgalmazói pályázatok benyújtásának határidejét, ami így 2011. június 14., délelőtt 10 órára változott.

A forgalmazói pályázat meghosszabbításával párhuzamosan a jegybank elindítja a tudatos bankjegyellenőrzés elterjesztése érdekében márciusban meghirdetett program második szakaszát is. A jegybank a pályázat során az UV-A/C-készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával (készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a programban résztvevő kiskereskedőket. A támogatásra fordítható teljes összeg 50 millió forint.

Az MNB a valódi kiskereskedőket kívánja a program révén segíteni, ezért azoknak a kiskereskedői boltoknak a tulajdonosai kaphatnak a jegybanktól támogatást, ahol a bolt alapterülete nem haladja meg a 400 négyzetmétert, az éves árbevétel viszont nagyobb, mint 10 millió forint - közölte Ferenczi Barnabás. Hozzátette a most forgalomban lévő UV-A/C-készülékek nettó ára 20-50 ezer forint között van.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×