eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jövőre 3,3 százalékos deficitet jósol Magyarországnak az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzésében 3,3 százalékos magyar költségvetési hiányt jósol a következő évre - közölte a BruxInfo meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Madár István a portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: Brüsszel a növekedési kilátásokat illetően is borúlátóbb mint a magyar kormány.

Jó okkal feltételezhető, hogy az Európai Bizottság a magyar kormánynál nagyobb államháztartási hiánnyal számol majd jövőre, amikor pénteken közzéteszi a tagállamok növekedési kilátásaira vonatkozó tavaszi makrogazdasági előrejelzéseit.

Bár a pontos számot egyelőre titok övezi, a BruxInfo információi szerint Brüsszel a magyar kormány által április közepén benyújtott konvergencia program áttanulmányozása után GDP-arányosan három százalék - tehát ismét a megengedett határ - feletti deficitet jósolhat Magyarországnak.

A Bizottság 2012-es előrejelzése így akár több tized százalékkal is eltérhet a magyar konvergencia programétól, amely jövőre 2,5 százalékos, 2013-ban pedig 2,2 százalékos államháztartási hiányt vetített előre azt követően, hogy 2011-ben - az EU-csatlakozás óta először - három százalék alá kerülhet a deficit.

A portál úgy tudja, hogy Brüsszel elsősorban a Széll Kálmán-terven alapuló konvergenciaprogram bizonyos elemeinek végrehajtásával kapcsolatos kételyei miatt saccolhatja 2012-re nagyobbnak a hiányt, mint a kormány, amely a terv végrehajtása esetén kényelmesen három százalék alatti deficittel számol.

A Bizottság által hozzáadott "valószínűségi százalékok" következtében jöhet ki végső soron a magasabb érték. Brüsszel ezzel lényegében azt jelzi, hogy pótlólagos intézkedésekre lehet szükség a konvergenciaprogramban szereplő hiánycél elérésére. Az eltérésből azonban önmagában még semmi nem következik. Ollie Rehn biztos többször is nyilatkozta már, hogy a magyar kiigazítási terv irányaival elégedettek.

Ismeretes, hogy hazánk 2011-es határidőt kapott az EU-tól a túlzott mértékű (három százalékot meghaladó) deficit megszüntetésére, ami idén mind a kormány, mind a Bizottság számításai szerint meg is valósul. Más kérdés, hogy Budapest - Brüsszel meglátása szerint - alapjában véve egyszeri intézkedésekkel, jórészt a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami költségvetésbe való átterelésével szorítja majd le idén az előírt szintre a hiányt, és nem fenntartható módon, azaz strukturális intézkedésekkel.

A Bizottságnál úgy látják, hogy 2010-ben és 2011-ben strukturális szempontból egyértelműen romlott a helyzet, a pénzügyminiszteri tanács ajánlásával ellentétesen. Ilyen körülmények között nem lehet készpénznek venni a túlzott mértékű eljárás leállítását 2012-ben, még ha három százalék alá is csökken a hiány. Erről azonban ma még nem lehet biztosat tudni.

A tavaszi gazdasági előrejelzés pénteki publikálása után a Bizottság legközelebb június 7-én hozza nyilvánosságra a középtávú makroegyensúlyi pályát felrajzoló magyar konvergencia programról és a strukturális reformokat is tartalmazó nemzeti reformprogramról szóló értékelését, ami a júniusi pénzügyminiszteri tanács elé kerül jóváhagyásra. Ebből az alkalomból már részletes magyarázattal is szolgál majd az általa becsült számokról.

Madár István a portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: Brüsszel a növekedési kilátásokat illetően is borúlátóbb mint a magyar kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×