eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Aggódik az EU-biztos a dán vámellenőrzési tervek miatt

Aggodalmának adott hangot Cecilia Malmström belügyi EU-biztos amiatt, hogy a dán kormány "folyamatos és látható" vámellenőrzést kíván bevezetni határai mentén.

Pénteki közleményében Malmström úgy vélekedett: az előzetes elemzések szerint reális az aggodalom, hogy amennyiben bevezetik a tervezett intézkedéseket, akkor az a Dánia által vállalt kötelezettségek, valamint a nemzetközi jog megsértését jelentheti.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke beszélt a dán miniszterelnökkel, és ezt követően levélben kérte a dán hatóságokat, fogalmazzák meg álláspontjukat az uniós végrehajtó testület aggodalmat tükröző, előzetes értékelésével kapcsolatban. Különösen arra kíváncsi Brüsszel, hogy az előre beharangozott ellenőrzéseknek mi lesz a jogi alapja, azok milyen információforrásokon alapulnak majd, illetve hogy ezek az intézkedések a bűnözés elleni harc átfogóbb lépései közé illeszkednek-e.

"Felszólítom a dán kormányt, tartózkodjék az egyoldalú lépésektől, és gondoskodjon arról, hogy minden lépés feleljen meg a hatályos jognak. Az Európai Bizottság kész párbeszédet folytatni Dániával. De ha szükséges, használni fog minden, rendelkezésére álló eszközt az EU-jog tiszteletben tartásának garantálása érdekében" - olvasható Malmström kemény hangú állásfoglalásában.

A dán hatóságok szerdán tájékoztatták az uniós végrehajtó intézményt arról, hogy folyamatos és látható vámellenőrzés bevezetésével kívánják erősíteni a határellenőrzést. Koppenhága szerint ez a terv összhangban van a schengeni övezetre vonatkozó előírásokkal, amelyek kiiktatják a tagországok belső határain a határellenőrzést, biztosítják a polgárok szabad mozgását.

Az uniós országok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán dán részről olyan tájékoztatást adtak, hogy nem fogják ellenőrizni a határon átkelő személyeket, csupán a vámosok hajtanak majd végre mélységi ellenőrzéseket a határtól 30 kilométerig terjedő sávban. A dánok a kelet-európai gyökerű bűnözés elleni harccal indokolták a tervezett intézkedést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×