eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Javult a GKI-Erste konjunktúraindex

Az üzleti várakozások érzékelhetően, a fogyasztói várakozások kissé javultak áprilisban, így a GKI-Erste friss konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke a februáritól elmaradva, a tavaly októberi szintre állt be.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. az Európai Unió támogatásával készített áprilisi felmérése szerint a GKI konjunktúraindex a márciusi mínusz 10,7 pont után áprilisban mínusz 9,1 pontra javult. Az üzleti bizalmi index pluszba fordult: 0,6 pont lett az előző havi mínusz 1,3 után, a fogyasztói bizalmi index pedig a márciusi mínusz 37,3 pontról mínusz 36,8 pontra javult.

Az elmúlt évek idősorai alapján az üzleti bizalmi index januárban mutatott hasonló értéket (0,5 pont), előtte 2001 júniusban (0,5 pont), míg a többi mutató rosszabb volt, kivéve az idei februári értéket. A fogyasztói bizalmi index tavaly áprilisban állt hasonló szinten, mínusz 37 ponton.

Az ipari bizalmi index értéke áprilisban folytatta az immár két éve tartó emelkedő trendet, s idei csúcsára jutott. A termelési szint és kilátások, valamint a rendelésállomány - ezen belül az exportrendelések - megítélése is javult, a készleteket pedig kisebbnek érezték a válaszolók. A kapacitáskihasználás 80 százalék fölé emelkedett.

Az építőipari bizalmi index értéke áprilisban lényegében nem változott márciushoz képest. Az előző három hónap termelési színvonaláról és a rendelésállományról alkotott vélemény romlott, a foglalkoztatási hajlandóság viszont emelkedett.

A kereskedelmi bizalmi index két hónapos csökkenést követően most minimálisan emelkedett. A rendelésekre vonatkozó várakozások ugyan kissé tovább csökkentek, a készletszintet és az eladási pozíciót azonban enyhén javulónak érezték a válaszolók.
A szolgáltatói várakozások kissé csökkentek áprilisban. Ebben az üzletmenet kedvezőtlen megítélése játszotta a fő szerepet, a várható forgalmat kissé optimistábban ítélték meg a válaszadók.
A foglalkoztatási szándék ágazatonként eltérő: az iparban stagnált, az építőiparban javult, a kereskedelemben és a szolgáltató szférában romlott, s növekedett a fogyasztók munkanélküliségtől való félelme is.

Az áremelési szándék a korábbinál mérsékeltebb, a fogyasztók inflációs várakozása azonban erősödött. A tervezett áremelés mértéke az iparban kisebb, köre viszont nagyobb lett. A kereskedelmi cégek esetében csökkent az áremelést tervezők aránya és az emelés várható mértéke is. A szolgáltatók körében is gyengült az áremelési szándék.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a márciusi zuhanás után a legtöbb ágazatban és a lakosság körében is kissé javult, az építőiparban azonban számottevően tovább romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke áprilisban minimálisan, a statisztikai hibahatáron belül emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét kedvezőtlenebbnek, várható megtakarítási képességét viszont kedvezőbbnek látta, mint egy hónappal ezelőtt. A megkérdezettek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit javulónak, a következő egy évben viszont romlónak érezték.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×