eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csaba László: A magyar kormány folyamatosan fut a saját árnyéka után

Az év hátralévő részében is rögtönző kormányzati gazdaságpolitikára lehet számítani - mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász. A Közép-európai Egyetem tanára kifejtette, hogy a Fidesz tavaly tavaszi terveit már a görög válság keresztülhúzta. Úgy vélekedett: ettől kezdve a magyar kormány folyamatosan fut a saját árnyéka után.

Eddig a Fidesz alapvetően a közjogi kérdésekkel volt elfoglalva, a gazdaság első pillanattól kezdve egyfajta kényszert jelentett. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben előadta a terveit, az Európai Bizottság elnöke ezeket igen hűvösen fogadta. José Manuel Barroso elmondta, hogy szigorúbbak lettek a feltételek a görög válság miatt, amit aztán az ír és most már a portugál is követett - fejtette ki Csaba László.

A közgazdász úgy vélekedett: ettől kezdve a magyar kormány folyamatosan fut a saját árnyéka után. Hiszen nekik egész más elképzeléseik voltak: nagyobb hiánnyal, enyhébb szociálpolitikával, elnyújtottabb intézményi változásokkal akartak kormányozni. Ezzel szemben mindenképpen meg kellett őrizni, hogy a hiány azon a szinten legyen, amelyet az előző kabinet egy egészen más gazdasági filozófia alapján elfogadott - emlékeztetett Csaba László.

Az egyetemi tanár rámutatott: mindennek érdekében hónapról hónapra hoztak intézkedéseket, ami a mai napig jellemző. Például a befagyasztásnak indult 250 milliárd forintot tartósan zárolták, és hasonló a helyzet a tizennégy havi nyugdíjjárulék átutalásával is. A lényeg, hogy rövid távú intézkedések követik egymást, amelyek alapvetően a gazdasági egyensúlyt és a külföldi befektetők megnyugtatását szolgálják. Így pedig még várat magára az a fajta távlatos gondolkodás, amely a Fidesz-közeli szakértők jelentős részét jellemezte az ellenzéki időszakban - hangsúlyozta a közgazdász.

Az előirányzott államháztartási hiány tartása is számos intézkedést hozott, amelyekről a kormányfő azt mondta: egy részük konvencionális, más részük pedig nem az - idézte fel Csaba László. A szakember kifejtette: konvencionálisnak tekinthető, amikor fűnyíró elv szerint mindenkinél mindent befagyasztanak, még az önkormányzatoknál és a legkevésbé versenyképes intézményeknél is.

Ezekhez kapcsolódnak a nem konvencionális lépések, mint a válságadó vagy az árak befagyasztása, vagy az egyes területekre, illetve gazdasági szereplőkre vonatkozó intézkedések - fűzte hozzá.

A közgazdász úgy látja: ezekből rövid távon tartható költségvetési egyensúly összeállhat, fenntarthatóság viszont nem. Az, hogy hol az egyik bevételi tételt támadják meg a bíróságokon, hol egy másikat, arra utal: ez a költségvetés nincs oly módon megalapozva két-három évre, hogy már csak a részleteken kellene gondolkodniuk. Ezért további rögtönző politikára lehet számítani az év hátralevő részében - összegezte Csaba László.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×