eur:
388.68
usd:
360.97
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az S&P újra leminősítette Portugáliát és Görögországot

Újabb egy fokozattal, "BBB mínusz" szintre - csupán egy fokozattal a "bóvli kategória felett - minősítette le kedden Portugália hosszú távú szuverén adóskockázati osztályzatát a Standard & Poor's, ugyanakkor Görögország adósbesorolását két fokozattal mélyebbre süllyesztette a "bóvli" kategóriában, "BB mínusz"-ra.

A világ legnagyobb hitelminősítőjénél Portugália március 25-től így mindössze öt napot tartózkodott a "BBB" szinten: akkor az S&P egyszerre két fokozattal, az "A mínusz" besorolásból minősítette le a közepes befektetői ajánlású "BBB" kategóriába, jelezve hogy az új besorolás is a rövid időn belül újabb leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistán marad.

Görögország esetében az S&P most is az újabb leminősítés lehetőségére figyelmeztetett, és Portugália új besorolásának kilátása is negatív a hitelminősítőnél.

Az S&P azért tartja indokoltnak a leminősítéseket, mert mindkét ország esetében félő az adósság 2013 utánra történő átütemezése.

Portugália - amely március 25-ig az elsőrendű "A mínusz"kategóriában tartózkodott, a mostani leminősítéssel már mindössze egy fokozatra áll attól, hogy elveszítse befektetői státusát és a befektetésre már nem ajánlott "bóvli" szintre süllyedjen.

Görögország besorolása ugyanakkor már alacsonyabb az S&P-nél a "BB" szinten tartott Törökországénál és Egyiptoménál.

A görög kormányfő a leminősítés kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a lépés a hitelminősítő részéről nem tükrözi Görögország erőfeszítéseit és Athén célja, hogy amilyen hamar csak lehetséges, visszatérjen a kötvénypiacra.

A leminősítést követően a kétéves portugál államkötvény hozama 7,699 százalékkal új mindenkori csúcsot döntött. Az 5 éves portugál államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a keddi londoni kereskedésben 555 bázispontra emelkedett a hétfői 539 bázispontról. A görög CDS-árazás 970 pontra nőtt 965 pontról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×