eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Mekkora a magyar termékek aránya az élelmiszer-kereskedelemben?

Tíz termékkategóriában ötven százaléknál nagyobb a magyar élelmiszerek aránya a tizenkét vizsgált kereskedelmi láncnál - derült ki a Corvinus Egyetem felméréséből. A vizsgálat egyik résztvevője az InfoRádióban elmondta: a magyar tulajdonú áruházaknál ez az átlag magasabb, mint a külföldieknél. Podruzsik Szilárd hozzátette: jól szerepelnek a hazai friss áruk, így a sertéshús és a baromfitermékek, ezzel szemben a tejkészítmények aránya átlag alatti az áruházak kínálatában.

A vizsgált termékcsoportokon belül igen jónak mutatkozott a magyar gyártmányúak aránya. Sőt, akadtak olyan áruk is, amelyek jelenléte kimagasló az élelmiszer-kereskedelmi láncok polcain - tájékoztatott a Corvinus Egyetem docense.

Podruzsik Szilárd erre példaként a sertés- és baromfihúst, illetve a tojást említette. Hozzátette viszont, hogy ezekhez képest vannak olyan magyar termékek, amelyekből kevesebb található az áruházakban.

Kifejtette: ha a legmagasabb arányban képviselt termékeket vesszük alapul, akkor a tej és tejtermékeknél szerényebb jelenlét mutatkozik. De itt is ötven százalék körüli értékeket tapasztaltak a felmérők. A tejtermékeknél egyébként a joghurt, kefír és tejföl, valamint a sajt és sajtkészítmények részarányát vizsgálták.

Podruzsik Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a mézeknél viszont szinte mindenütt a magyar készítmények uralkodtak.

Az egyetemi docens elmondta azt is, hogy a magyar áruházláncoknál csaknem tíz százalékkal több a hazai áru, mint a külföldieknél. Azonban utóbbiakban sem mondhat rossznak az arány. A hazai áruházakban ez egyébként nyolcvan százalékot jelent - jegyezte meg.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×