eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Október 5-ig hívható le az IMF-hitel

Magyarország október 5-ig hívhatja le a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) 2008 novemberében kötött készenléti hitel eddig még fel nem használt, utolsó 3,7 milliárd eurós összegét, amelyet a magyar kormány a tárgyalások július közepén történt megszakítása után már nem kíván igénybe venni.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október elsején Brüsszelben bejelentette: ezen a héten Washingtonba utazik a Nemzetközi Valutaalap közgyűlésére, október második felében pedig - egy kötelező konzultációs eljárás keretében - szakértői IMF-delegáció érkezik Budapestre.

Mivel egyik alkalommal sem tárgyalnak kölcsönszerződésről, az október 5-ét megelőző dátum jó alkalom arra, hogy elkészüljön a mérleg a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel megkötött hitelszerződésről.

A magyar kormány 2008 novemberében egy 17 hónapos időtartamú, 10,5 milliárd SDR (12,5 milliárd euró) összegű készenléti hitelmegállapodást kötött az IMF-fel, ezt egészítette ki egy másik megállapodás az Európai Unióval, amely 6,5 milliárd euró összegű hitelkeretet biztosított Magyarországnak. Emellett a Világbank 1 milliárd eurós hitelkeretet nyitott Magyarországnak.

Az IMF szakértőivel egyetértésben, 2008 őszén a magyar kormány olyan gazdasági programot dolgozott ki, amelynek fő célkitűzései voltak az állam finanszírozási igényének csökkentése és a költségvetési egyensúly hosszú távú fenntarthatóságának javítása, a hazai bankok megfelelő tőkeellátottságának és a belföldi pénzügyi piacok likviditásának fenntartása, valamint a bizalom megerősítése és a megfelelő külső finanszírozás biztosítása az ország számára.

Magyarország azóta kezdeményezte, hogy a hitelkeret futamidejét kitolják 2010 október elejéig, így az IMF hitelkeret futamideje (a lehívhatóság időszaka) 23 hónapra nőtt, és 2010. október 5-ig áll fenn a hitelkeret.

Eddig Magyarország 2008. november 12-én 4,96 milliárd eurót, 2009. március 30-án 2,38 milliárd eurót, 2009. június 25-én 1,40 milliárd eurót, és 2009. szeptember 29-én 0,05 milliárd eurót hívott le a valutaalaptól. Az összes lehívás 8,8 milliárd euró volt, így 3,7 milliárd eurót nem használt fel a magyar kormány.

Az EU hitelkerete 6,5 milliárd euró, a megállapodás időtartama 2 év, 2010 novemberéig van Magyarországnak lehetősége arra, hogy az EU által biztosított hitelkeretet igénybe vegye.

Az uniós hitelkeretből az ország 2008. december 9-én 2,0 milliárd eurót, majd 2009. március 26-án újabb 2,0 milliárd eurót, és 2009. július 6-án 1,5 milliárd eurót hívott le. A le nem hívott összeg egymilliárd euró.

A Világbank hitelkerete 1 milliárd euró, ezt még nem hívta le Magyarország. A Világbank hitele azoknak a programoknak a megvalósítását segíti elő, amelyek a nyugdíjrendszer finanszírozásának fenntarthatóságát, valamint az egészségügyi szektor hatékonyságának növelését célozzák.

Az összes lehívásból 12,8 milliárd eurót az állam vett fel, 1,4 milliárd eurót a Magyar Nemzeti Bank. Ebből jelenleg a jegybanknál van, mint kormányzati betét 3,5 milliárd euró.

A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot.

Az IMF-hitel feltételeiről Simor András jegybankelnök egy francia lap kérdésére a napokban kifejtette: az EU-IMF hitel mellett az szól, hogy - noha Magyarország 2009 tavasza óta nem vette igénybe - kamata mintegy 3,5 százalék, szemben a Magyarország által a piacról felvett devizahitelek 6-6,5 százalékos kamatával. Így a piaci finanszírozás az elmúlt évben mintegy 3 százalékos többletet jelentett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×