eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így vásárolhat autót a jövőben

Október elsejétől változtak a gépjármű finanszírozás szabályai. Az autókereskedők egy részének most az első napokban semmilyen engedélye nincs, mivel vagy nem bírálta még el a pénzügyi felügyelet a kérelmét, vagy bizonytalan a döntést illetően.

Nem lesz drágább a hitelre vásárolt autó, kevés a vevő, nagy a verseny - összegezte véleményét a Lombard Lízing gépjármű üzletágvezetője. Bohács Zoltán elmondta: "nemcsak a kereskedők, de a pénzintézetek között is verseny van, így ha egy kereskedő azt tapasztalja, hogy a nála lévő hitelajánlatok miatt drágább lenne az autó, más finanszírozót fog keresni."

A szakember szerint az ügyfelek alig érzékelnek majd változást a kereskedőknél, legfeljebb részletesebb lesz a tájékoztatás, de az év eleje óta ez kiemelt feladat. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint eddig mintegy 500 független közvetítői kérelem érkezett, amelynek felét elbírálták. A hatóság szóvivője, Binder István azt mondta: a független státusz azt jelenti, hogy több bank, finanszírozó ajánlatát tudja közvetíteni az adott autókereskedés, míg a függő általában csak egyet, amelyik pénzintézettel kapcsolatban áll.

Binder István hangsúlyozta: a függő és független közvetítő 2-2 csoportra oszlik, attól függően, hogy milyen jogosítványai vannak az ajánlott hitelkonstrukcióval kapcsolatban. A szóvivő elmondta: a kiemelt közvetítő felelősséget vállal a hitelintézet nevében, aláírhatja a hitelszerződést, a normál csak közvetít, de felelősséget nem vállal a hitelért.

A függetlenek egy harmadik csoportja az, amely nem autókereskedő, hanem alkusz, ő csak a hitelközvetítéssel foglalkozik, illetve hozzá lehet fordulni, ha össze akarjuk hasonlítani a piacon meglévő hitelajánlatokat - tette hozzá a szóvivő. Ilyen esetben a vásárló már úgy megy az autókereskedésbe, hogy van, vagy lesz egy hitelajánlata.

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint komoly terheket ró az autókereskedésekre a szabályozás, hiszen kell egy megfelelő végzettségű ember, és az engedély kérésének is ára van. Gablini Gábor szerint sokan az utolsó pillanatban eszméltek: "sokan kivártak, ezek most beszorultak a függő státuszba, de ez csak azoknak jó, akik egy márkával foglalkoznak, aki többel, annak nem".

Az autókereskedő szerint a független hitelközvetítő adja a legkedvezőbb megoldást, mert legalább 4-5 ajánlatot tesznek a vevő elé. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy most október első napjaiban vannak olyan kereskedők, akik nem, vagy csak később tudnak hitelajánlatot adni a vevőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×