eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Forinterősödés: 274 forint alatt az euró

Erős nemzetközi hátszélben javult a forint árfolyama pénteken: az eurót péntek délután öt órakor 273,60 forinton jegyezték a bankközi piacon. Csütörtök délután négy órakor 276,39 forint, péntekre virradóra pedig 276,10 forinton állt a jegyzés a nemzetközi kereskedelemben.

A forint 274 alatti euró jegyzésekkel már a görög válság előtti, május eleji árfolyamszint felé közelít.

A dollárt 199,00 forinton jegyezték péntek délután 1,3750 dolláros euró árfolyam mellett. Csütörtök délután a dollár jegyzése 202,81 forint, az euró jegyzése 1,3628 forint volt. Péntekre virradóra a dollárt 202,30 forinton, az eurót 1,3660 dollár környékén jegyezték a nemzetközi kereskedelemben.

A svájci frank jegyzése 203,91 forint a csütörtök délutáni 207,63 forint után. Az eurót csütörtök délután 1,3323 svájci frankon jegyezték, péntekre virradóra 1,34 környékén mozgott a jegyzés, péntek délután pedig 1,3418 frankon állt. A legerősebb euró árfolyam pénteken 1,3463 svájci frank volt.

Száz japán jent 238,73 forinton jegyeztek péntek délután, míg csütörtök délután 243,04 forinton.

A lengyel zloty árfolyama pénteken a reggeli 3,9640-es euró jegyzésről 3,9440 környékére, a cseh korona árfolyama 24,60-as euró jegyzésről 24,40 környékére, 23 havi csúcsra erősödött.

Az eurót számtalan pozitív, árfolyam-erősítő hatás érte pénteken. Az éjszaka folyamán közzétett kínai ipari termelési adatok ismét lendületet adtak a világgazdasági növekedésbe vetett bizalom javulásának, amit erősödő indexekkel nyugtáztak a nemzetközi tőzsdék.

Pénteken erős ázsiai tőzsdezárást követően pozitív tartományban nyitottak az európai tőzsdék, majd egy átmeneti lejtmenetet követően nap közben is őrizték erős eredményeiket, és az amerikai tőzsdék is tekintélyes nyereséggel kezdték a kereskedést.

Piaci megfigyelések szerint számos ázsiai jegybank adott el pénteken dollárt euróvásárlási céllal. A dollár fél éves mélypontra gyengült - egyebek között - ennek köszönhetően is az euróval szemben. A dollár 2002 óta legrosszabb harmadik negyedévét zárta - és elemzői vélemények szerint még nem látható a gyengülés vége.

Gyengítette a dollárt a New York-i Fed elnök által tett kijelentés az amerikai gazdasági fellendülés "kiábrándítóan lassú" üteméről, ami a Fed mennyiségi monetáris enyhítése mellett szóló újabb súlyos érvként könyvelt el a piac.

A dollárgyengülés felfűtötte az arany iránti keresletet. Az arany azonnali (spot) ára pénteken már sorban az ötödik egymást követő napon állított be rekordot: a kora reggeli unciánként 1.310 dollár körüli árról 1.320 dollár feletti értékekig is eljutott.

Az euróval, illetve az euróövezettel szemben táplált befektetői bizalmat javította a Fitch által közzétett tanulmány is, amely "Meglepő eltolódásra" hívta fel a figyelmet világgazdasági növekedésen belül Európa javára, ahol a korábbi konszenzusos előrejelzésnél gyorsabb volt a kilábalás az idei év első felében, miközben az amerikai és a japán gazdaság a vártnál gyengébben teljesített.

Az euró talán ennek köszönhetően is immunisnak bizonyult az euróövezetet érintő számos korábbi negatív hírre, például a harminc százalékot is meghaladó ír GDP-arányos költségvetési hiányra, a spanyol szuverén adósbesorolás a Moody's átali rontására, aminek "rendes esetben" fel kellett volna fűtenie az euróövezeti szuverén adósságtörlesztési válsággal ismételt kiéleződésével szembeni aggodalmakat.

A forint számára kedvező nemzetközi környezet mellett kereskedők szerint a forint erősödése mellett szól a piac által a kormány költségvetési tervének megelőlegezett bizalom, a hiánycél tartására tett ígéret is.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×