eur:
389.64
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az IMF újabb hitelt ad Szerbiának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 366,5 millió euró hitelrészlet folyósítását engedélyezte Szerbiának kedden.

Tavaly az IMF 2,9 milliárd euró hitelkeretet nyitott Szerbiának, amely a keddi bejelentésig 1,47 milliárd eurót hívhatott le az összegből.

Az IMF küldöttsége szeptember elején járt Belgrádban, hogy ellenőrizze, Szerbia teljesíti-e a hitelnyújtás feltételeit. A felülvizsgálat pozitív eredménnyel zárult.

Szeptember közepén Dejan Soskic, a szerb központi bank elnöke azt mondta, hogy az országnak nincs szüksége a IMF újabb, ötödik hitelrészletének teljes összegére. A bankvezető akkor az hangsúlyozta, hogy a hitelrészletből csak 55 millió eurót használnak fel, nem kell több, mert jelenleg elegendő az ország devizatartaléka.

Ez részben azzal függ össze, hogy fokozatosan megszilárdul a délkelet-európai ország gazdasága. Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnök a közelmúltban azt mondta, hogy országa hazai összterméke (GDP) legalább 1,5 százalékkal nő az idén, de elképzelhető a 2 százalék is.

A második negyedévben 1,8 százalékkal nőtt a gazdaság az egy évvel korábbihoz képest, és minden bizonnyal sikerül az idei évre tervezett 1,5 százalékos gazdasági bővülést felülteljesíteni, akár két százalék is lehet a GDP növekedése - mondta a kormányfő. Az első negyedévi gazdaságnövekedés még csak 0,6 százalék volt. Tavaly 2,8 százalékkal csökkent Szerbia GDP-je.

A szerb gazdaság 2000 óta átlagosan 6 százalékkal gyarapodott évente, amíg 2008 elején ki nem tört a globális válság.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×