eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ismét gyengült kicsit a forint

A vártnál rosszabbnak bizonyult euróövezeti makrogazdasági adatok fékezték le az euró erősödését csütörtökön, negatív korrekcióra kényszerítve a forintot is: az eurót délután négy órakor az eurót 280,53 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a szerda délutáni 278,70 forinttal és a csütörtökre virradóra a nemzetközi kereskedelemben tartott 279,41 forinttal.

A dollár 210,14 forint 1,3359 dolláros euró árfolyam mellett. Szerdán délután a dollár jegyzése 208,07 forint, az euró jegyzése 1,3405 forint volt.

A svájci frank jegyzése csütörtök délután 213,83 forint a szerda délutáni 211,00 forint után. Az eurót csütörtök délután 1,3128 svájci frankon jegyezték, míg szerdán délután 1,3218 frankon.

Száz japán jen jegyzése 249,18 forint a szerda délutáni 246,23 forinttal szemben.

A forint a hét eleje óta folyamatosan, mérsékelt ütemben erősödött, követve a kockázatosabb befektetések iránti piaci hangulat alakulását viszonylag pontosan tükröző euró/dollár árfolyamot.

A dollár a Fed kedden nyilvánosságra hozott gazdasági állapotjelentésében foglaltak miatt, valamint újabb mennyiségi gazdaságösztönző, azaz pénzt a gazdaságba pumpáló intézkedések kilátásba helyezése hatására lépett gyengülő pályára, miközben az eurót az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált aggodalmak enyhülése támogatta az erősödésben.

Csütörtök délelőtt viszont az eurót megfosztotta támogatásától az euróövezet gazdasági teljesítményének gyengülésére utaló adat, a Markit kutatóintézet átfogó beszerzési menedzser indexének vártnál lényegesen nagyobb romlása.

A pozitív tartományban nyitó európai tőzsdeindexek ennek hatására veszteségbe fordultak és a negatív amerikai tőzsdei nyitás idejére már egy százalékot meghaladó veszteségben jártak.

A fordulat miatt a devizapiacokon is bekövetkezett az előző napok árfolyam változásainak korrekciója: az euró/dollár árfolyam 1,34 feletti jegyzésekről 1,33 közelébe, az euró/svájci frank árfolyam 1,3250 közeli jegyzésekről 1,3100 közelébe gyengült. Ezzel párhuzamosan a térségbeli devizák, a lengyel zloty, a cseh korona ás a forint is leadtak valamennyit a hét folyamán szerzett nyereségükből. A forint a múlt hét pénteken még 282 forint feletti euró jegyzéseknél járt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×