eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tovább erősödött a forint

Kedvező nemzetközi befektetői hangulatban tovább erősödött a forint szerdán: az eurót délután fél ötkor 278,70 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. Kedd délután négy órakor még 279,83 forinton állt a jegyzés, szerdára virradóra 279,60 forinton, a délelőtt folyamán pedig 278,50 közelében.

A forint árfolyama augusztus 23-án járt utoljára hasonló jegyzési szinteken.

A dollárt 208,07 forinton jegyezték szerdán délután 1,3405 dolláros euróárfolyam mellett, míg kedd délután a dollárt 213,17 forinton, az eurót 1,3127 dolláron.

A svájci frank jegyzése 211,00 forint a kedd délutáni 212,40 forint után. Az euró a kedd délutáni 1,3170 svájci frankról 1,3218 frankra erősödött. Kedden kora reggel a legerősebb euróárfolyam 1,3273 svájci frank volt, a legerősebb forintárfolyam pedig 210,17 forintos svájci frank jegyzés.

Száz japán jent 246,23 forinton jegyeztek szerdán délután a kedd délutáni 249,72 forint után.

A forint erősödése a hét eleje óta követi a dollárral szemben erősödő eurót. Pénteken a forint még 282 forint feletti euró jegyzéseken járt.

Kedden az ír, spanyol és görög kötvény-, illetve kincstárjegy-kibocsátások, majd szerdán a portugál kötvénykibocsátás jó piaci fogadtatása enyhítette az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált kételyeket, ami nagyot lendített a kockázatosabb befektetési eszközökkel szembeni befektetői hajlandóságon. Az euró-kötvényekkel szemben javuló befektetői bizalom az eurót a svájci frankkal szemben is erősítette.

A Fed nyíltpiaci bizottságának kedden éjszaka tett gazdasági állapotfelmérése és kinyilvánított szándéka a gazdaságösztönző célú kvantitatív monetáris intézkedések alkalmazására - amint úgy látja, hogy a gazdasági növekedés ütemének lassulása ezt indokolttá teszi - hatalmas dollárösszegeket szabadított rá a devizapiacokra. Emiatt megnövekedett a kockázatosabb, azaz magasabb hozamot ígérő befektetési lehetőségeket kereső dollármennyiség a piacokon.

A dollár már kedden 1,5 százalékkal gyengült az euróval szemben, majd szerdán ezt további több mint egy százalékkal fokozta, így az euró az idén április óta első alkalommal 1,34 dolláros jegyzés fölé erősödhetett.

A dollár általában is gyengült a főbb devizákkal szemben: a jen árfolyama elérte a japán jegybank múlt heti nyíltpiaci beavatkozása után beállt szintet. A főbb devizákat tartalmazó kosár alapján számított dollár-index március óta a legalacsonyabb értékre esett vissza, a svájci frankkal szemben pedig 2008 márciusa óta nem látott alacsony árfolyamot ért el a dollár.

A forint árfolyamának alakulása szempontjából kedvező nemzetközi devizapiaci fejleményeket - az euró erősödését a dollárral és a svájci frankkal szemben - a forint erősödéssel nyugtázta és a pénteki 282 forint feletti euró jegyzésekről szerdán délelőtt már 279 alatti jegyzéseknél járt.

Az elkövetkező napokra a piacon a 280 forintos eurójegyzés 1-2 forintos környezetében ingadozó árfolyamot valószínűsítenek. A forint erősödésével szemben a 276 forintos euróárfolyam környékén kell először erőteljesebb technikai ellenállásra számítani.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×