eur:
385.36
usd:
355.15
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Százmilliárdos beruházással bővít kapacitást az Opel

Fél milliárd eurós, azaz mintegy 150 milliárd forintos beruházással bővíti az Opel szentgotthárdi gyárát - jelentette be közös sajtótájékoztatón a miniszterelnök és az Opel gyártásért felelős alelnöke. Orbán Viktor kiemelte: a beruházás első körben nyolcszáz munkahelyet teremt.

Bár egy-egy iparág jelentőségét a GDP-hez való hozzájárulásának arányában szokták mérni, a jelenlegi kormány számára a munkahelyteremtés sokkal nagyobb jelentőséggel bír - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte: a beruházás első körben mintegy nyolcszáz munkahelyet jelent, majd további kétszázat, és ezen túl a beszállítói körben komoly hatása lesz.

"Azt lehet mondani, hogy egy mintegy ezerfős munkahelyteremtő beruházás egy német autóipari fejlesztés esetében plusz 2500-3000 új munkahelyet is létre fog hozni, méghozzá meglehetősen hamar. Örülünk annak, hogy a gyártás egyes mozzanatai már 2012-ben megtörténnek, még akkor is, ha a beruházás csak 2015-re éri el a teljes fordulatszámot" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

"Kormányunk, a nemzeti ügyek kormánya számára a legfontosabb az a programpont, amely szerint tíz év alatt egymillió munkahelyet akarunk létrehozni Magyarországon. A mai napon egy fontos lépéssel közelebb jutottunk ehhez a célhoz" - fűzte hozzá Orbán Viktor.

A beruházás kiemelt állami támogatást kap. A nemzetgazdasági minisztérium közleménye szerint a német autógyártó 7,5 milliárd forint állami támogatásra számíthat.

A beruházás azt jelenti, hogy az Opel szentgotthárdi gyárát bővítik, és egy új gyárépület is készül. A munkálatok 2011 tavaszán kezdődnek, és várhatóan 2012 végén indulhat meg az új motorok gyártása - mondta az Opel gyártásért felelős alelnöke, Reinald Hoben.

Az üzemben három új motorcsaládot fognak gyártani. A beruházással az Opel magyarországi termelése megduplázódik.

Az Opel volt az első autóipari beruházó Magyarországon, mintegy húsz évvel ezelőtt kezdte meg a termelést gyárában. Szentgotthárdon jelenleg valamivel több mint hatszázan dolgoznak

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×