eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Melyik banknál mekkora lakáshitelt veszünk fel?

A válság következtében az elmúlt két évben jelentősen átalakult a lakáshitelezés rendszere hazánkban. A devizahitelek korlátozásával, majd felfüggesztésével teljessé vált a forinthitelek térhódítása. A Pénzcentrum.hu ezúttal azt vizsgálta, hogy átlagosan melyik hitelezőnél mekkora összegű lakáshitelt és milyen hosszú futamidőre igényelnek az ügyfelek.

A válság előtt egyeduralkodó svájci frank alapú termékek egy-két kivétellel teljesen eltűntek a magyarországi bankok kínálatából, euróhitelt négy helyen talált a Pénzcentrum.hu - kizárólag hitelkiváltásra. Az új kihelyezések ennek megfelelően forintban történnek.

A bankok által megadott adatok szerint az elmúlt három hónapban átlagosan hétmillió forint lakáshitelt igényeltek az ügyfelek, az átlagos futamidő banktól függően 17 és 21,9 év között alakult.

A legmagasabb átlagos igényelt összeget az Aegon Hitelnél találtuk 13,8 millió forinttal, míg az FHB Bank ügyfelei (a II. negyedéves adatok szerint) átlagosan négymillió forintot vettek fel. A legalacsonyabb átalagos futamidőt az OTP Bank ügyfelei választották 17 évvel, az Aegon Hitelnél 263 hónap a kérelmek átlagos futamideje.

Kényes kérdések, óvatos válaszok

A Rogán Antal és Kósa Lajos által a devizahitelesek megsegítésére bejelentett és a Bankszövetség elnöke által elfogadhatatlannak minősített nyolcpontos javaslat egyik eleme kapcsán a portál szerette volna megtudnia, hogy a bankoknál mekkora jelenleg az ingatlanfedezet hitelbiztosítéki értékénél nagyobb lakáshitel-tartozások aránya a teljes lakáshitel-állományhoz képest, de erre a kérdésre, banktitokra hivatkozva egyetlen pénzintézet sem kívánt válaszolni.

A késedelmi kamatok nagyságát jogszabály határozza meg, ez jelenleg hat százalék, azaz majdnem fele akkora, mint például az APEH által alkalmazott büntető kamat, ami jegybanki alapkamat kétszerese. Egy 50 ezer forintos törlesztő részletnél 30 napos késedelem esetén ez nem éri el a 250 forintot, tehát ügyfél szempontból minimális a hatás, ugyanakkor ennek eltörlése tovább rombolja a fizetési morált. A fizető, de késedelmesen fizető ügyelek is megnövekedett kockázatot jelentenek a banknak, így ezután is többlet céltartalékot kell megképezni.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×