eur:
389.03
usd:
361.18
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A lakásvásárlókat csak a rezsi érdekli

Az alacsony rezsijű lakásokat keresik a vásárlók, de az energiahatékonysággal, vagy megújuló energiaforrással hirdetett ingatlanokra nincs igazán kereslet, sőt kezd elcsépeltté válni az energiahatékony jelző - mondta a Duna House elemzője.

Tudatosabbakká váltak a lakásvásárlók, mert keresik azokat az ingatlanokat, amelyek fenntartási költségei alacsonyak - mondta az InfoRádiónak a Duna House elemzője, aki hozzátette: ezért is már egy ideje nehezen lehet túladni a távfűtéses lakásokon.

A direkt energiahatékonyságra tervezett házakért és lakásokért azonban még nincs sorbaállás, de egyre inkább fontos szempont, hogy viszonylag alacsonyan lehessen fenntartani az ingatlant - emelte ki Murányi Ákos, aki szerint az ingatlanpiacon az utóbbi időben az energiahatékonyság kifejezés kezd elkopni, és lassan az ősfás parkkal válik egyenértékűvé.

A szakértő szerint bár léteznek már passzív és megújuló energiaforrású házak, ezekre egyelőre még nincs élénk kereslet. Hozzátette: a panelprogramban részt vett és felújított panellakásokat már jobban keresik, mert ezek esetében alacsonyabb rezsiköltséggel lehet számítani, és az ilyen lakásoknak jobb az értékesíthetősége is.

Az elmúlt két évben eleve visszaesett a kereslet az ingatlanpiacon: kevesebb az új lakás építése és vásárlása, így az energiahatékony épületeket is kevésbé keresik - mondta Murányi Ákos, aki úgy véli, több év kell még ahhoz, hogy ez a szempont fontossá váljon a lakásvásárlók szemében. Ingatlanvásárlásnál még mindig a helyszín és a későbbi értékesíthetőségi lehetőség a legfontosabb kérdés - fűzte hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×