eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A német kormány fölfelé igazítja gazdasági növekedési várakozását

A német kormány rövidesen 3,0 százalékra javítja a gazdasági növekedésre szóló hivatalos előrejelzését az eddigi 1,4 százalékos várakozásról - ezt írta a hét végén a Neue Osnabrücker Zeitung, a kormányfő környezetének meg nem nevezett tagjaira hivatkozva.

A német központi bank a múlt hónapban már 3,0 százalékra emelte idei GDP-növekedési várakozását az addigi 1,9 százalékról.

A német állami fejlesztési bank (KfW) a maga részéről pénteken 3,6 százalékos GDP-növekedési előrejelzést tett erre az évre, főleg az export és a vállalati beruházások lendülete miatt. Ez rekord lenne az 1990-es német újraegyesítés óta. A német gazdaság azóta eddig 2006-ban bővült a leggyorsabban, 3,4 százalékkal.

A KfW arra számít, hogy jövőre a GDP bővülése 2,3 százalékra lassul.

Németországban a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest, a legnagyobb ütemben az újraegyesítés óta. Az első negyedévben még csak 0,5 százalékos volt a többlet az előző negyedhez képest. Éves összehasonlításban a német GDP az első negyedévben 2,0 százalékkal, a másodikban 3,7 százalékkal gyarapodott.

Tavaly a német GDP 4,7 százalékkal csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×