eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Minuszba hajlott a reálgazdaság teljesítménye

Ismét mínuszban van a magyar reálgazdaság teljesítménye - derül ki a Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószámából. A gyorsulási irányadó szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 0,03 százalékkal marad el az előző havi szinttől, ezzel a 2009 végén indult, majd fokozatosan lelassult növekedés véget ért.

 Az elemzők szerint az index alakulása azt a várakozást támasztja alá, hogy a gazdaság növekedése leáll a második fél évben. A gyorsulási irányadó egy nemzetközi módszereken alapuló mutató, amely azonnali képet ad a belföldi folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nem ritkán csak több hónap elteltével látnak napvilágot.

Az elemzésben hangsúlyozzák: ez némileg más képet fest, mint a konjunktúrafelmérések, amelyek egyelőre az optimizmus javulását jelzik. A gyia alakulása inkább azt az elemzői várakozást támasztja alá, hogy a gazdaság növekedése leáll a második fél évben.

Az előrejelzések legalábbis azt mutatják, hogy az első negyedévi 0,6 százalékos bővüléshez már alig járul hozzá az április-decemberi időszak.

A gyenge augusztusi gazdasági teljesítmény annak ellenére következett be, hogy a gyia több részindikátora hatott a növekedés, mint amennyi a csökkenés irányába.

Pozitívan hatott a reálkamat csökkenése, és tartós csökkenés után növekedésbe fordult a pénzmennyiség is, ám ennek sem volt elegendő a hatása, hogy az összetett mutató esését megfordítsa.

A német gazdasági várakozások viszont romlottak tavasz végén, ami most fejti ki negatív hatását a hazai gazdaságra nézve. A budapesti tőzsdeindex az előző havi esés után felfelé korrigált júliusban, ez a gyorsulási irányadót felfelé húzta.

A hosszú és rövid lejáratú állampapírok hozamkülönbsége növekedett, ez rossz jel a gazdasági teljesítmény szempontjából, csakúgy, mint a reálkeresetek havi szintű visszaesése. A munkakeresés átlagos időtartamának emelkedése szintén a negatív tényezők között volt. Mindezeket még az ipar kiugró teljesítményjavulása sem tudta ellensúlyozni augusztusban.

Megjegyzik: a most végrehajtott módosítások nyomán bekerült két új mutató is a növekedés felé tendált. Az egyik ilyen a fogyasztási hitelek állománya, a másik pedig az ipar belföldi értékesítésének volumene volt.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×