eur:
389.41
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csődvédelmet kért a Vértesi Erőmű

A munkavállalók javadalmazása, a térség távhőellátása és az államilag garantált hitelek visszafizetése miatt csődvédelmet kért a Vértesi Erőmű Zrt.-számára a társaság közgyűlése - közölte a vállalat.

A társaság tájékoztatása szerint a helyzet kialakulásának legfőbb oka a System Consulting Zrt.-vel 2008-ban létrejött villamosenergia-szállítási szerződésekből származó kár. Az erőműnek 2010 augusztus 30-ig több mint 6 millió eurót kellene kifizetnie azoknak az áramkereskedőknek, akiknél a System Consulting Zrt. megrendelésére kapacitásokat kötött le. Amikor a System visszalépett, a kereskedők a Vért ellen indítottak kártérítési pert.

Az MTI úgy tudja, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, amelyet másfél évvel ezelőtt a Vért feljelentésére indítottak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

A csődvédelem azonnali 90 napos fizetési haladékot jelent a társaság számára. A Vért közölte, hogy a három hónap alatt a vállalat elkészíti a fizetőképesség helyreállítását célzó programot, egyezségi javaslatot készít elő mind a hitelezők, mind a munkavállalók számára, és tárgyalásokkal kívánja elősegíteni a térség távhő-ellátásának hosszú távú megoldását.

Rajnai Gábor, Oroszlány polgármestere az MTI-nek elmondta, a közgyűlés napirendjén hat- és nyolcmilliárd forintos tőkeemelés is szerepelt, ezt azonban a közel 100 százalékban tulajdonos Magyar Villamos Művek nem szavazta meg. A Vértesi Erőmű bezárásának következményei Oroszlányban beláthatatlanok, 1500 ember veszítené el munkahelyét, és veszélybe kerülne a város távfűtése - tette hozzá a polgármester.

A városnak hosszú távú szerződése van a távhőellátásra az erőművel, amely három év alatt mondható fel. A kapcsolt villamosenergia-termelés miatt a távhőár a harmadik legalacsonyabb az országban, de ez a pozíció áramtermelés nélkül nem tartható, így 30-40 százalékos lakossági áremelkedés is elképzelhető.

A Vértesi Erőművet az MVM csoport korábbi vezetője "szociálpolitikai központ"-nak nevezte, utalva arra, hogy nem tudják annyiért eladni az áramot, mint amennyiért megtermelik, ezért havonta egymilliárd forint támogatást kapnak az MVM-től. Ezen kívül évente közel 8 milliárd érkezik az erőműbe a szénfillérből, az ország utolsó mélyművelésű szénbányája, a Márkushegyi Bányaüzem fenntartására.

A választások előtt elhangzott, hogy a Vértesi Erőmű gazdasági értelemben csődben van, viszont a kormány - foglalkoztatáspolitikai indokkal - életben akarja tartani még egy ideig. A továbbműködtetésre kormányhatározat kötelezi a Magyar Villamos Műveket.

A társaság a veszteségek csökkentése érdekében korábban megvált 240 szerződéses erdélyi bányásztól, 2009-ben pedig 450 saját dolgozót bocsátott el. Közülük 257 embert érintett a csoportos létszámleépítés, ők közel másfél éves átlagkeresetüknek megfelelő végkielégítéssel távozhattak, ennek költsége 1,6 milliárd forint volt.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×