INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Új projektre még nem adnak hitelt a bankok

InfoRádió / MTI
Magyarországon a finanszírozás célpontjai inkább a már jövedelmet termelő ingatlanok, mintsem az új projektek - közölte a CB Richard Ellis. CBRE közép-kelet-európai elemzője szerint a tervbe vett fejlesztések nagyon visszaestek a gazdasági válság hatására.

Habár a finanszírozás feltételei enyhültek, a gazdasági fundamentumok nem sarkallják sem a bankokat, sem a fejlesztőket, hogy új projektekbe kezdjenek.

Európában azonban már megtört a jég. Ha nagyon válogatnak is a bankok, de limitált összegig már adnak hitelt új ingatlanok fejlesztésére. Például Németországban 25 százalék önerő mellett 100 millió euró a hitel felső összege, a kamata pedig 120 bázisponttal haladja meg az eurlibort. Ugyanezek a számok az Egyesült Királyságban: 30 százalék önerő, 75 millió font maximális hitel, és 175 pontos libor felár.

Legnagyobb saját erőre - 35 százalékra - Olaszországban és Spanyolországban van szükség, és itt a legkisebb - 50 millió euró - a hitel összege is. A kamatfelár 250 bázisponttal Spanyolországban a legmagasabb.

Az adatok a legjobb minőségű ingatlanokra, illetve bérlőkre vonatkoznak, 5 éves futamidejű hitelnél.

A címlapról ajánljuk