eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tovább javítja hatékonyságát a Mol Csoport

Továbbra is az a Mol Nyrt. stratégiai célja, hogy évenként 210 millió dollár EBITDA-javulást (kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény) érjen el a csoport 2009 és 2012 között, amit elsősorban a horvát INA integrációjával és teljesítmény-javításával kíván megvalósítani.

Molnár József, a Mol pénzügyi-vezérigazgató helyettese elmondta, a stratégia cél megvalósítása jól halad.

A Mol csoport célja az is, hogy 2012-re Európa egyik prémium finomítói csoportjává váljon. A csoport emellett az 5 finomító és 2 petrolkémiai üzem együttes optimalizálására koncentrál és elkötelezett a kiemelkedő működési hatékonyság egész csoportra történő kiterjesztése mellett.

Mint elmondta, az első félévben a kelet-közép-európai régióban 3 százalékkal csökkent az üzemanyag-kereslet, míg a magyar piacon 13 százalékos volt a visszaesés. A Mol arra számít, hogy ha lassan, fokozatosan is, de egy-másfél év alatt Magyarországon is helyreáll a fogyasztás, s a kereslet visszatér a tavalyi szintre, amikor az előző évhez képest nem csökkent a benzin és a dízel vásárlása.

A kedden közzétett gyorsjelentés szerint a második negyedévben 9,4 milliárd forint nettó veszteséget könyvelt el a Mol, szemben az első negyedévi 24,3 milliárd forint, és az egy évvel korábbi 151,3 milliárd forint nyereséggel. Az első félévben 14,9 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel zárt, míg egy évvel korábban ez 26,4 milliárd forint volt.

A társaság a nettó veszteséget a mintegy 76 milliárd forintot kitevő nem realizált nettó árfolyamveszteséggel és a magasabb, mintegy 25 milliárd forint adófizetési kötelezettséggel magyarázta.

Molnár József az későbbi eredmény kilátásokkal kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy nagyon nehéz megjósolni árfolyam a következő negyedévi alakulását. Ráadásul a Mol mindig a negyedév utolsó banki napján érvényes deviza árfolyammal számol, s ez tovább nehezíti a kalkulációt.

Viszonyítási alapként a pénzügyi vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy tavaly az első negyedévben szintén jelentős árfolyamveszteséget könyvelt el a cég, ám az év végére ez elolvadt, mivel a forint visszaerősödött. Remélhetően ez történik az idén is.

A Mol az év hátralévő részében azzal számol, hogy a kőolajár nem változik jelentősen, s továbbra is 80 dollár körül marad hordónként.

Molnár József, az első negyedévet követően azt mondta, hogy a Mol idén nem tervez nagyobb felvásárlásokat, erőit alapvetően a pénzügyi stabilitás javítására és meglévő eszközök legeredményesebb működtetésére koncentrálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×