eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meglepte a szakértőket ipari termelés májusi emelkedése

Az ipari termelés májusban 13,7 százalékkal nőtt a tavaly májusihoz képest munkanaphatástól korrigálva és korrekciók nélkül is, az első öt hónapban 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. Az adatok felülmúlják a várakozásokat, a javuló trend egyértelmű, a kérdés, meddig tart ez a lendület - vélik az elemzők.

Az idén áprilishoz képest a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint 5,4 százalékkal emelkedett.

Áprilisban a részletes adatok szerint az ipari termelés éves bázison 9,7 százalékkal nőtt, az év első négy hónapjában 5,7 százalékkal magasabb volt, mint 2009 január-áprilisban. Egy hónap alatt a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint a termelés áprilisban 1,2 százalékkal emelkedett.

Egy éve, 2009 májusában az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 22,1 százalékkal csökkent, az év első öt hónapjában 23,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008 azonos időszakában. Egy hónap alatt a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index tavaly májusban 1,7 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés idén májusi részletes adatait a KSH július 14-én teszi közzé.

Az előzetes májusi ipari termelési adat minden előzetes várakozást messze meghaladóan jó lett év/év alapon, és hó/hó alapon is - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Kifejtette: az áprilisi új megrendelések adataiból ugyan lehetett számítani arra, hogy az ipari termelés növekedése továbbra is erőteljes lesz, de a Beszerzési Menedzser Index éppen májusban esett be 50 pont alá, ami egyértelmű zsugorodást jelzett.

A helyzet tehát eléggé megtévesztő volt, ráadásul a BMI júniusban is 50 pont alatt van, eléggé érthetetlen módon, egy olyan környezetben, amelyben mindenütt - a környékünkön másutt is - kétszámjegyű növekedés van.

Suppan Gergely elmondta: nyilvánvaló, hogy az exportvezérelt növekedés vezeti a feldolgozóipart világszerte, azt azonban nem tudni, hogy ez mennyire lesz tartós. Vannak ugyanis egyszeri hatások - például most töltik fel a készleteket -, amelyek lezajlásuk után már nem befolyásoló tényezők.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy megmarad a tartós kereslet és továbbra is kitart a növekedés. Egyelőre minden adat azt jelzi, hogy Magyarország legfontosabb külpiaca, Németország esetében továbbra is tartós a javulás, az Európa-szerte megfogalmazott aggodalmak ellenére.

Ezzel szemben az euró leértékelődése segíti Németországot és így Magyarországot is. Mégpedig abban, hogy a következő hónapokban 10 százalék körüli szinten maradjon az ipari termelés szintje év/év alapon.

A kibontakozó trend egyértelmű, a kérdés az, hogy a második félévben mi történik majd - hívta fel a figyelmet a Takarékbank Zrt. elemzője. A most látható adatok egyelőre kedvezőek, aggodalomra tehát nincs ok. A második félévben ugyanakkor Európa-szerte megkezdődnek a megszorítások, amelyek lassíthatják a kilábalási folyamatot, és ezt a hatást egyelőre nehéz kalkulálni, figyelemmel a gyengébb euróra.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint is nagyon jó lett a májusi ipari termelési adat, mint mondta, ő tíz százalék körüli növekedésre számított. Nyilvánvalóan azok a trendek folyatódnak, amelyek a múlt év utolsó negyedévétől kezdődően elindultak.

Mint fogalmazott, kizárólag az exportértékesítés, az autóipar és az elektronikai ipar részéről, azok a tényezők, amelyek húzzák a magyar ipart, összhangban a régió iparával, mindenhol hasonló folyamatok láthatók, Szlovákiában, Csehországban, Romániában is javul az ipar teljesítménye.

A kérdés Török Zoltán szerint is az, hogy meddig tart ez a javuló teljesítmény. A Raiffeisen elemzője úgy véli, hogy nem nagyon sokáig. Egyrészt a bázisadatok is javulnak majd az év vége felé közeledve, másrészt a külső kereslet növekedésének dinamikája előreláthatóan lanyhul majd, a nyugat-európai gazdaságok az év második felében nem húzzák majd annyira a magyar exportot, így a magyar ipart sem, mint most.

Nem lehet tehát számítani arra, hogy a harmadik negyedévben már 15 százalék fölötti, a negyedikben pedig 20 százalék körüli dinamika lenne - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×