eur:
387.91
usd:
361.45
bux:
68949.8
2024. május 9. csütörtök Gergely

Lehet még jó az aratás

Az árvíz, a belvíz és a természeti csapások ellenére bízik abban az agrárgazdaságért felelős államtitkár, hogy exportra is jut majd minőségi étkezési búza az idei termésből. Czerván György arról is beszélt, hogy eddig hat megyében kezdődött meg a betakarítás.

Az őszi árpa betakarítása minden megyében zajlik, az átlagtermés 4,1 tonna hektáronként - tájékoztatta az InfoRádiót az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György elmondta, hogy ez megfelel a korábbi becsléseknek, viszont területenként nagy az eltérés: 2,9 és 4,5 tonna között mozog.

Még betakarításra vár az 1 millió 24 ezer hektár őszi búza, eddig csupán 11 ezer hektárt arattak le ebből a gabonafajtából. Hat megyében vágják a búzát, a termés mennyisége itt is nagy szórást mutat, 3,3-5,5 tonna hektáronként - közölte az államtitkár.

A gabona minőségéről a hét végén lehet majd nyilatkozni, mert első vizsgálatok még csak mostanában kezdődtek. Czerván György abban bízik, hogy jó minőségű magot vetettek el a gazdálkodók, és el tudták végezni a szükséges növényvédelmi munkákat. Azt reméli, hogy megfelelő mennyiségű étkezési búzát aratnak, amiből a hazai ellátáson kívül exportra is jut majd.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a hétközi kormányülés döntéseiről számolt be. A fő téma Hszi Csin-ping budapesti látogatása volt, de a miniszter beszélt arról, hogy a NATO ukrajnai missziójában Magyarország nem akar részt venni. Szó esett a csok plusz program állásáról, Magyar Péter politikai szerepéről és a kórházi várólistákról is.

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×