eur:
389.64
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Erdei Tamás: Megemelkednek a kamatok a bankadó miatt

Megdöbbent a miniszterelnök által bejelentett banki különadó nagyságrendje miatt a Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás szerint ennek hatására a pénzintézetek visszafogják a hitelezési aktivitásukat, a kamatok pedig emelkednek majd. A szövetség egyetért annak az állami intézményrendszernek a létrehozásával, amely a bajbajutottakat segíti, elvetik viszont a kilakoltatási moratóriumot - hangzott el az InfoRádióban.

A különadó bevezetése egyértelműen negatív hatású lesz, hiszen a bankrendszer tőkehelyzetét alapvetően rendítheti meg - mondta el az InfoRádiónak a Bankszövetség elnöke.

Erdei Tamás szerint a bankok hitelezési aktivitása csökkenni fog, a kamatok viszont emelkednek majd. Igaz, hogy a különadó növeli a költségvetés bevételeit, a reálgazdaságot viszont kedvezőtlenül befolyásolja - fűzte hozzá az elnök, aki úgy vélekedett: a bankadót a legszélesebb körben, a pénzügyek területén dolgozó minden vállakozásnak kell fizetnie.

A devizahitelezés korlátozásával egyetért a Bankszövetség - mondta Erdei Tamás.  A jegybanki alapkamat csökkenése miatt úgyis egyre inkább a forinthitelezés felé fordult a piac - jegyezte meg. Ráadásul a forint árfolyama is ingadozik, tehát helyes, ha a lakosságot a hazai pénzben felvett hitelek irányába tereljük - tette hozzá.

Erdei Tamás közölte: a Bankszövetség szándékaival egyezik annak az állami intézményrendszernek a létrehozása is, amely a reménytelen helyzetbe került adósokat segítené. Hozzátette: így az adós, az állam és a bank közös megoldást találhat a bajban. A bankrendszernek ez esetben bizonyos veszteséget kell vállalnia, aminek mértékéről szeretnénk tárgyalni a kormánnyal.

Nem értenek viszont egyet a bankok a kilakoltatási moratóriummal, a jelzáloggal terhelt lakások esetében - szögezte le a szövetség elnöke. A hitelintézet ugyanis ilyenkor nem tud hozzájutni a pénzéhez. Az átmeneti moratórium megoldás lehet, de csak addig, amíg feláll az említett állami intézményrendszer - vélekedett Erdei Tamás.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×