eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyakorlattal rendelkező és dolgozni akaró szakmunkás számára van elég állás

Miközben a munkaerőpiacon jelenleg a képzett szakmunkások a legkeresettebbek, a magyar szakmunkások képzettsége nem követi a piaci igényeket, a frissen végzett szakemberek gyenge problémamegoldók, rosszul teljesítenek csapatban, és a munkavállalási hajlandóságuk sem megfelelő - állapította meg a Manpower idei éves tehetség- felmérése, amelynek részleteit sajtótájékoztatón ismertették.

Az ötödik alkalommal elvégzett felmérés szerint 18 ezer olyan betöltetlen álláshely van Magyarországon, amelyet akár holnap be lehetne tölteni, ha lenne kellően képzett munkaerő - tájékoztatott Szekeres Katalin, a Manpower Munkaerő-Szervezési Kft. toborzási vezetője.

Alapvetően olyan szakmunkásokra van szükség, akiknek van gyakorlatuk, beszélnek nyelveket és - amint a munkaadók is hangoztatták a felmérés során - akarnak dolgozni - tette hozzá.

A magyarországiak mellett további 35 ország munkaadóinak megkérdezése alapján elkészített felmérés szerint világszerte szakmunkásokra van a leginkább szükség.

A legnehezebben betölthető további kilenc munkakör globális sorrendje: értékesítők, technikusok, mérnökök, könyvelők-pénzügyi munkatársak, operátorok(gyártósori betanított munkások), adminisztratív irodai és személyi asszisztensek, cégvezetők, sofőrök és segédmunkások.

Magyarországon a szakmunkások utáni sorrend: mérnökök, sofőrök, gépkezelők, karbantartók, orvosok és egyéb, nem ápoló egészségügyi személyzet, informatikusok, értékesítők, szakácsok, könyvelők-pénzügyi munkatársak.

A megfelelő munkaerő hiányában felvételi nehézségekkel küzdő munkaadók aránya hasonló: a nemzetközi felmérésben 31 százalék, Magyarországon 30 százalék - mondta a szakember. Hozzátette: a munkaadók általános véleménye, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő munkaerő megfelelő helyen és időben.

A szakemberek szerint a munkáltatók esetében is szemléletváltásra van szükség, mégpedig a tekintetben, hogy ne kész munkaerőt keressenek, hanem az egyébként megfelelő képességekkel rendelkezők átképzésében vegyenek részt.

Makray Réka, a Debrecenben jelenleg 1100 dolgozót foglalkoztató, német tulajdonú FAG Magyarország Kft. személyügyi vezetője elmondta: cégük maga képez utánpótlásra szakembereket.

Tájékoztatása szerint Debrecenben az ipari szakképző központtal közösen kialakított akkreditált alapfokú csapágykezelő tanfolyam elvégzését teszik kötelezővé új munkatársaiknak. A szakközépiskolás korosztályt saját tanműhelyükben képzik - tette hozzá.

Ábrahám László, az amerikai tulajdonú National Instruments magyarországi leányvállalata, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a nyelvi tudás mellett azt tartja a legfontosabb feltételnek, hogy a munkára jelentkező "tudjon gondolkodni, akarjon dolgozni, legyen csapatjátékos, és legyen őszinte", a szakmára ők megtanítják. Ilyen munkatársakat most is vár az NI - tette hozzá az igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×