eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv végrehajtására szólította fel Magyarországot a bizottság

Felszólította az Európai Bizottság szerdán Magyarországot, hogy hajtsa végre a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelvet, amelynek az a célja, hogy a befektetési vállalkozások és a kereskedési helyek szabályozása által biztosítsa a verseny és a befektetők védelmét.

Az európai uniós jogszabály csökkenteni hivatott azoknak az akadályoknak a számát, amelyek a részvények határokon átnyúló kereskedelmét és a befektetési szolgáltatások határokon átívelő nyújtását akadályozza. "Arra késztetné a piacokat, hogy hatékonyabbá váljanak, csökkentsék a kibocsátók és a befektetők költségeit a tőkepiacra lépéskor továbbá, hogy a részvények és a kötvények jóval nagyobb választékát kínálják fel a befektetők számára - lehetővé téve így számukra nyereségük maximalizálását". Mindez nagyobb teret engedne Magyarországon is a befektetéseknek, ami gazdasági növekedést eredményezne, és munkahelyek teremtéséhez vezetne - mutatott rá közleményében a bizottság.

A testület szerint azonban Magyarország pontatlanul ültette át az irányelv számos rendelkezését.

A bizottság közleménye szerint emiatt a magyar vállalkozások nem nyújthatnak szolgáltatásokat más tagállamokban, "következésképpen a magyar pénzügyi szektorban kevesebb esély van a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre".

"A befektetők részére nem biztosított a versenyképesség és a pénzügyi piacok védelmének ugyanolyan magas szintje, mint az EU más területein" - vélte Brüsszel.

Az ügy az uniós szabálysértési folyamatnak a második szakaszában jár. Ennek keretében az Európai Bizottság úgynevezett indokolással ellátott vélemény formájában intéz felszólítást Magyarországhoz. Amennyiben a nemzeti hatóságok két hónapon belül nem adnak kielégítő választ, az ügyet Brüsszel az Európai Bíróság elé utalhatja.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×