eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

OTP: alapszabály-módosítást javasol az igazgatóság az április 30-i közgyűlésre

Az OTP Bank Nyrt. április 30-án tartja éves rendes közgyűlését, amelyen az igazgatóság javasolja az alapszabály módosítását több ponton, egyebek mellett abban, hogy a közgyűlésen egy részvényes vagy részvényesi csoport se gyakorolhasson 10 százalékot meghaladó szavazati jogot - derül ki a tőzsde honlapján szerdán közzétett előterjesztésből.

Az OTP jelenleg hatályos alapszabálya 25 százalékban, illetve ha a társaságban más részvényes vagy részvényesi csoport szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot, akkor 33 százalékban maximálja az egy részvényes által gyakorolható szavazati jogokat

Az igazgatósági előterjesztés a tervezett módosítást azzal indokolja, hogy a jelenlegi a pénzügyi-gazdasági környezetben az aktuális részvényárak mellett viszonylag könnyen előfordulhat a részvényesi szerkezet jelentős átrendeződése. Úgy vélik, ezért célszerű a szavazati jogot az összes szavazásra jogosító részvény 10 százalékában limitálni, s így biztosítható, hogy egyetlen részvényes vagy részvényesi csoport se rendelkezzen túlzott erőfölénnyel a közgyűlési döntéseknél.

Az OTP tavalyi éves közgyűlésén az igazgatóság hasonló tartalmú javaslatot terjesztett elő, ám azt a közgyűlés nem fogadta el. Az akkori közlés szerint az alapszabály módosítása egy nagyrészvényes ellenállásán bukott meg.

A bank április 30-i közgyűlése határoz a társaság 2009. évi beszámolóiról, az adózott eredmény felhasználásáról, értékeli a vezető tisztségviselők üzleti évben végzett tevékenységét, az igazgatóság tájékoztatja a részvényeseket a társaság 2010. évi üzletpolitikájáról.

Az igazgatóság egyelőre nem hozta nyilvánosságra az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatát.

Az OTP-csoport a tavalyi évet a 151,5 milliárd forint konszolidált korrigált adózott eredménnyel zárta a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentése szerint. A csoportszintű profit ugyan 31 százalékkal elmaradt a 2008. évitől, azonban így is mintegy 6 milliárd forinttal meghaladta az előzetes elemzői konszenzust és a menedzsment előrejelzését.

A bank tavaly nem fizetett osztalékot, 2008. évi nyeresége a közgyűlés döntése értelmében a saját tőkét erősítette.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×