eur:
388.99
usd:
361.07
bux:
68636.57
2024. május 7. kedd Gizella

Lakásfronton nem várható változás

Sem a kereslet bővülése, sem a kínálat szélesedése nem várható a lakáspiacon - véli a Duna House elemzője. Murányi Ákos az InfoRádiónak azt mondta: a meglévő piaci viszonyokon alig változtat a lakossági hitelezésről szóló rendelet megjelenése, csak annyiban, hogy hangsúlyossá válhatnak a forinthitelek.

A racionálisan gondolkodó ingatlanfejlesztők a válság hatására felfüggesztették a beruházásaikat vagy kivonultak az országból. Idén sem várható, hogy újabb projektek indulnak, hiszen nyártól megszűnt a lakástámogatási rendszer szinte összes eleme, emellett pedig szigorodott a hitelezés is - mondta az InfoRádiónak a Duna House elemzője.

Nem valószínű, hogy a közeljövőben lakáshiány alakul ki Magyarországon, bőséges a túlkínálat, a kereslet viszont minimális - tette hozzá Murányi Ákos.

Ennek oka részben az, hogy sokan kiestek a piacról azért, mert nem tudják biztosítani a 26 százalékos, a forint alapú hitelhez szükséges önerőt. Korábban ennek a kiváltására alkalmas volt a szocpol és a Fészekrakó program, amelyek azonban már nem elérhetőek.

A másik ok, hogy a gazdasági válság miatt sokan elbizonytalanodtak, és nehezebben vállalnak fel egy húsz-huszonöt éves lejáratú kölcsönt, legyen az akár forint-, akár devizaalapú - magyarázta az elemző.

Murányi Ákos hozzátette: a banki hitelezési gyakorlat már tavaly szigorúbb volt, mint korábban, az új, lakossági hitelezésről szóló rendelet célja pedig az, hogy a kockázatosabb svájci frank alapú ajánlatok teljesen eltűnjenek a piacról.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×