INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Magyar paprikát termelnek Japánban

InfoRádió / MTI
Szolnok és a japán Judza évtizedes testvérvárosi kapcsolatának gyümölcseként egy héten át két japán mezőgazdász - első ízben két nő - tanulmányozza Magyarországon a paprikatermesztés, illetve -feldolgozás mesterfogásait.

Szato Hiroko és Szato Csikako először jár Magyarországon, ám ők már a negyedik delegáció, amely paprikatermesztő tanulmányútra érkezett hazánkba - közölte Sípos László, a vendégek programjának szervezője. Egyikük a judzai termelőszövetkezet munkatársa, másikuk egy helyi fóliás-paprikatermelő.

Látogatásuk előzménye Szolnok és Jamagata prefektúrában fekvő Judza között huszonhét éve létrejött testvérvárosi kapcsolat, amelynek során eddig már mintegy másfélezer japán vendég járt különböző céllal a Tisza-parti megyeszékhelyen.

"Az itteni paprika iránti érdeklődésük jó tíz évvel ezelőttre datálható, ekkor merült fel ugyanis, hogy ha Szolnokon ennyire ízlett a felkelő nap országából ide látogatóknak e növény, akár otthon, Japánban is megpróbálkozhatnának a termesztésével" - mondta el az MTI-nek Sípos László.

Először a Szolnokon elfogyasztott paprikákból származó magokból nevelték az első magyar palántákat a Tokiótól északra fekvő Judzában, ám ma már komoly szakmai ismeretek birtokában folytatják e tevékenységet.

Míg a korábbi vendégek általában háromhetes tapasztalatcserére érkeztek, Szato Hiroko és Szato Csikako egy hétig marad Magyarországon. Ez idő alatt Csépán, Szentesen, Kecskeméten, Kecelen és Fajszon is megfordulnak, hogy az ottani fortélyokat - elsősorban a biotermesztést, a feldolgozást és a paprikával, vagy kifejezetten abból készülő magyar ételek gasztronómiáját - tanulmányozzák.

A címlapról ajánljuk