eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Oszkó: lehet, hogy nem lesz szükség további zárolásra

Oszkó Péter szerint lehet, hogy nem lesz szükség további tartalékzárolásra a kieső ingatlanadó miatt.

A pénzügyminiszter a konvergenciaprogramról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a stabilitási tartalék nagysága
mintegy 100 milliárd forint, 0,4 százaléka a GDP-nek, nagyjából a duplája az ingatlanadó miatt kieső összegnek.

Hangsúlyozta: a költségvetés januári alakulása alapján lehet kalkulálni a várható bevételeket és ennek alapján határozható meg, hogy mi használható fel a tartalékokból. Eddig a tartalékok csekély hányadára jelentkezett felhasználási igény, szándéknyilatkozatot a kormány csak a BKV finanszírozására vállalt, ami az általános tartalékokból bőven - annak töredékéből - fedezhető.

A tartalékok semmilyen egyéb módon nincsenek lekötve - cáfolta Oszkó Péter az ezzel ellentétes véleményeket.

Hozzátette: az első havi bevételi adatok alapján átszámolják a tartalékokat és azt, hogy elégséges-e azok zárolása. Ha nem, akkor kell elkezdeni azon dolgozni, hogy az elsőként májusban várt és elmaradó ingatlanadó bevételt még további zárolással kell-e biztosítani. Ennek egyelőre nem látszik a szükségessége, de pontosan ez csak február második felében látható majd.

Megerősítette: a kamatkiadások a tervezettnél kedvezőbben is alakulhatnak, így a kamatkockázati tartalékhoz sem kell hozzányúlni.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×