eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Fellebbezett a Soros Fund Management

A Soros Fund Management a törvényes határidőn belül megfellebbezte az alapot elmarasztaló PSZÁF-határozat bírósági megtámadása tárgyában meghozott elsőfokú ítéletet - erősítette meg az MTI-nek az alapkezelő jogi képviseletét ellátó Nemescsói András, a Horváth & Partners DLA Piper partnere.

A Fővárosi Bíróság (FB) december 11-én elutasította a Soros Fund Management LLC Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellen határozat felülvizsgálata tárgyában indított keresetét, az ítélet ellen 15 napon belül fellebbezni lehetett.

Soros György alapkezelő cégére, a Soros Fund Management LLC-re márciusban rekord összegű, 489 millió forintos bírságot szabott ki a PSZÁF, mert úgy ítélte meg, hogy az alapkezelő tavaly október 9-i, a BÉT-en az OTP részvényekre kötött ügyleteivel, amelyek a bankpapír jelentős értékvesztését okozták, megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A Soros alap 390 ezer darab OTP részvényt vett kölcsön és adott el a piacon a kereskedés utolsó részében, illetve a kereskedés záró szakaszában, olyan feltételekkel, amelyek hatására a bankpapír árfolyama nagyot esett - az egész napi kereskedésben több mint 20 százalékot, ebből mintegy 9 százalékot a zárásban. Az alap másnap zárta az ügyletet, amikor az árfolyam tovább csökkent.

A Soros Fund tavaly októberi ügyletei szakértők szerint sok kisbefektetőnek is komoly károkat okozhattak, különösen azoknak, akiknek hitel volt a részvényeik mögött, és nem tudták növelni a letétet, ezért azonnali értékesítésre kényszerültek.

A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapította meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembevételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg.

Az alapkezelő kifizette a büntetést, de a felügyelet határozatának felülvizsgálatát kérte. Az alperes kérésére zárt tárgyalás volt, amit a PSZÁF jogi képviselője azzal indokolt, hogy a nyilvános tárgyalás sértheti a perben nem érintett személyek értékpapír titkait. Ebből következően csak az ítélet kihirdetése volt nyilvános, az indoklás nem.

Az ítélethirdetést követően Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott: "megnyugtató, és a törvényes rendnek megfelelő ítélet született, ez hosszú távon is iránymutató lesz a piacok valamennyi résztvevője számára". Nemescsói András, a felperes jogi képviselője akkor azt mondta: továbbra is úgy gondolják, hogy a tranzakció jogszerű volt, és a döntés ellen fellebbezni fognak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×