eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tizenöt havi csúcson a nyugat-európai tőzsdék

Erős kezdés után 15 havi csúcsra emelkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn délelőtt.

A befektetők hangulatát főként a világgazdasági élénkülést előre jelző friss kínai adatok emelték; decemberben havi rekordot döntött a kínai kőolaj- és szójaimport, jelentősen emelkedett a vasérc- és a rézbehozatal, és bővült az alumínium- és az acélipar kivitele. Mindemellett a kínai pénzügyminiszter közölte, hogy az idén is folytatják a gazdaság kormányzati ösztönzését.

A nyugat-európai tőzsdéken főként az energetikai és bányaipari cégek papírjai erősödtek a hétfői tőzsdenyitás után. A legnagyobb tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst-300-as mutatója 0,7 százalékkal 1.072,88 pontra emelkedett, és így már 66 százalékkal magasabban áll, mint tavaly márciusban, amikor története leggyengébb értékén volt.

Hétfőn a nyugat-európai tőzsdenyitáskor az euró 1,4513 dollár volt a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,59 százalékot erősödött kora hajnalhoz képest. A dollár 92,43 jen volt, 0,12 százalékot gyengült. Elemzők szerint a "menekülő valutának" számító dollár azért gyengült, mert sokasodnak a gazdasági válság enyhülésére utaló jelek.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×