INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Király Júlia: Változtatni kell az állami szerepvállaláson

Infostart / InfoRádió
Változtatni kell az állami szerepvállaláson Magyarországnak és jobban kell ösztönöznie a megtakarításokat - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Figyelő és Heti Válasz Öngondoskodás című konferenciáján. Király Júlia szerint Magyarország problémája az alacsony növekedési potenciál, ami már a válság előtt is gondot jelentett.

A magyar állami szerepvállalás leginkább a mediterrán országokéhoz hasonlít, de jelentősen eltér például az újonnan csatlakozottakétól, ahol az állami gondoskodás mértékét szűkítették - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Figyelő és a Heti Válasz konferenciáján. Király Júlia hozzátette: a magyar állami kiadások mértéke a skandináv országokéhoz hasonló, de fejlettségi szintben közel sem állunk azonos szinten. Az alelnök szerint a magyar gazdaság legnagyobb problémája az alacsony növekedési potenciál.

Az alelnök szerint a kormány feladata, hogy növelje az aktivitási rátát, közelítse azt a régiós átlaghoz. Emellett a szociális transzfereket is a régiós szintre kell csökkenteni, és szűkíteni kell a jövedelemadó-éket. Király Júlia szerint így néhány év alatt elérhető az, hogy csökkenjen az országgal szembeni kockázat mértéke, és a forint árfolyam és a kamatok volatilitása is jóval kisebb legyen.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk