eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vizsgálatot indít az EU az Audi támogatásának kapcsán

Vizsgálatot indít az Európai Unió versenyjogi hivatala, hogy jogos-e az Audinak megítélt 15 milliárd forintos kormánytámogatás. Neelie Kroes versenyjogi biztos közleményében azt hangsúlyozta: elsősorban azt vizsgálják, hogy a jelentős piaci részesedéssel bíró vállalatnak valóban szüksége van-e kormányzati támogatásra a beruházáshoz.

Győrben létesítené az új üzemet az Audi. Az autómotor-gyártó vállalat csúcstechnológiás gyártósorokat telepítene, olyan újgenerációs motorokat és motoralkatrészeket készítenének ott, amelyek több autóba is beépíthetőek lennének.

A beruházáshoz kért és kapott kormányzati támogatást, 15 milliárd forintot. Az Európai Bizottság viszont úgy véli, a Volkswagen-Porsche csoport piaci részesedései meghaladják a nagyberuházási projektekre vonatkozó határértékeket, illetve a regionális iránymutatásban meghatározott 25 százalékos küszöböt.

Az unió versenyjogi biztosa közleményében hangsúlyozta: azt ellenőrzik, hogy az Audinak valóban szüksége van-e a kormányzati támogatásra, és a támogatás előnyei ellensúlyozzák-e a versenytorzító hatást. Ez egyébként rutineljárás, minden olyan esetben elrendelik, amikor jelentős piaci részesedéssel rendelkező vállalatról van szó.

A teljes beruházási érték 153 milliárd forint, amelyhez a magyar kormány 15 milliárddal járulna hozzá közvetlen támogatás és adókedvezmény formájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×