eur:
401.9
usd:
365.91
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

Már nem sokáig fizethetünk papírkétszázasokkal

A kétszázas bankjeggyel 2009. november 15-én lehet utoljára fizetni, ezután a kétszázas érme végleg felváltja a papír kétszázast - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB a bevont papír kétszázasokból - és a többi elhasználódott, megrongálódott bankjegyből - mintegy negyven tonna bankjegybrikettet készít, és a magas fűtőértékkel rendelkező "pénztéglákat" jótékony célra ajánlja fel.

A megsemmisített papírpénzek hasznosítására a jegybank pályázatot írt ki közhasznú és kiemelten közhasznú alapítványoknak, ennek eredményeként a Miskolci Autista Alapítvány, a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona fűthet az idén bankjegybrikettel.

A bevonás indoka, hogy a papír kétszázas a gyakori használat miatt hamar tönkrement, és pótlása a nemzetgazdaság számára jelentős kiadással járt.

A bevont kétszázas bankjegyeket 2029. november 15-ig lehet törvényes fizetőeszközre cserélni a Magyar Nemzeti Bank pénztárában, a postán és egyes bankfiókokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Erős hónapok vannak a Duna House mögött

Erős hónapok vannak a Duna House mögött

A harmadik negyedévben a Duna House volumenei jelentősen meghaladták a tavalyi év azonos időszaki (a pénzügyi közvetítés 42%-kal, a hálózati jutalékbevétel 17%-kal nőtt) szinteket. A nyári szezon miatti enyhe negyedéves lassulást várhatóan további növekedés követi az év utolsó negyedévben, amit az olaszországi és magyarországi kamatcsökkentés is támogat - áll a vállalat előzetes jelentésében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×